0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Dan Kitwood/Ritzau Scanpix
Foto: Dan Kitwood/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Boris Johnson på valgtur.

Johnson vil have brexitaftale gennem parlament inden jul

- Når briterne spiser kalkuner juledag, så skal de fejre højtiden uden bekymringer om brexit, siger Johnson.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den britiske premierminister, Boris Johnson, lovede søndag briterne, at han vil fremlægge sin brexitaftale i parlamentet inden juledag, hvis hans konservative parti bevarer magten efter parlamentsvalget.

»Når familierne sætter sig ned for at spise deres kalkuner juledag, så ønsker jeg, at de skal kunne fejre højtiden uden bekymringer om det øjensynligt uendelige brexitdrama«, siger Johnson.

»De konservatives regeringsprogram, som jeg er stolt af at fremlægge i dag, fastslår, at vi skal have brexit gennemført, hvorefter vi kan komme videre og udvikle hele vores lands potentiale«.

Johnson overtog ledelsen af en mindretalsregering i juli og har uden held forsøgt at få en skilsmisseaftale med EU gennem parlamentet hurtigt.

Han håber nu på en klar sejr ved valget den 12. december, hvilket kan bane vej for en hurtig godkendelse af aftalen.

Parlamentsvalget er det tredje i Storbritannien inden for fire et halvt år. Men et valg er ifølge Johnson det eneste, som kan løse krisen om brexit.

Den britiske regeringsleder fik udsat brexittidsfristen fra den 31. oktober til den 31. januar. Herefter støttede oppositionspartierne hans opfordringer til et valg inden jul.

Den bærende del i de konservatives valgprogram er den brexitaftale, som Johnson fik forhandlet sig frem til med EU i oktober. Han siger selv, at aftalen er 'ovnklar' og 'good to go'. Han skal blot have et flertal bag sig i parlamentet.

Oppositionslederen i arbejderpartiet Labour, Jeremy Corbyn, ønsker derimod at forhandle sig til en anden aftale med EU, hvorefter han vil lægge denne ud til en folkeafstemning.

Ved denne folkeafstemning skal det også være muligt for vælgerne at stemme for, at Storbritannien skal forblive i EU.

Johnson har rettet en voldsom kritik mod Corbyn, fordi denne både afviser den nye brexitaftale og heller ikke vil anbefale, at briterne skal forblive i EU.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?