0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jon Super/Ritzau Scanpix
Foto: Jon Super/Ritzau Scanpix

Det er højst usædvanligt, at en overrabiner blander sig på den måde forud for et valg, som Ephraim Mirvis har gjort i Storbritannien.

Britisk overrabbiner kommer med opsigts--vækkende budskab: Corbyn er uegnet som premier--minister

Overrabbiner beskylder Labour-leder Jeremy Corbyn for at lyve om håndtering af antisemitiske sager i partiet.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeremy Corbyn, leder af det store britiske oppositionsparti Labour, er uegnet til at blive premierminister, fordi han ikke har formået at gøre op med antisemitiske strømninger i partiet.

Det mener den religiøse leder af det jødiske samfund i Storbritannien, overrabbiner Ephraim Mirvis.

Det siger overrabbineren i en artikel i The Times mandag, skriver thejc.com, der er en hjemmeside for det jødiske samfund.

Det er ifølge The Times første gang nogensinde, at en overrabbiner i Storbritannien på den måde blander sig i et parlamentsvalg.

Ephraim Mirvis beskylder i artiklen Corbyn for at tale usandt, da han under en tv-transmitteret valgdebat i sidste uge sagde, at Labour har 'undersøgt hver eneste sag' om racisme rettet mod jøder.

En tilsvarende påstand fra Labours skyggefinansminister, John McDonnell, bliver også fremhævet af overrabbineren.

»Påstandene fra ledende personer i Labour om, at partiet gør alt, hvad der er muligt, for at håndtere svøben af antijødisk racisme, og at det har 'undersøgt hver eneste sag', er løgnagtig opspind«, siger Ephraim Mirvis.

Ikke hans opgave at fortælle folk, hvem de skal stemme på

Uden at nævne Corbyn ved navn stiller overrabbineren spørgsmålet:

»Hvor involveret i at skabe fordomme skulle en leder af Hendes Majestæts opposition (officiel betegnelse for det største oppositionsparti, red.) være for at blive anset som uegnet for den højeste post? Vil tilknytning til dem, der åbent har opildnet til had mod jøder, være tilstrækkeligt?«

Debatten om antisemitiske holdninger i Labour blussede for nylig op, da to jødiske parlamentsmedlemmer i et dokumentarprogram på BBC fortalte om mangelfuld håndtering af problemet.

I en reference til dokumentaren skriver overrabbiner Mirvis.

»Vi sidder magtesløse og ser med vantro på, at tilhængere af Labours formandskab har jagtet parlamentarikere, partimedlemmer og endda ansatte ud af partiet for at sige fra over for antijødisk racisme«.

Vi sidder magtesløse og ser med vantro på, at tilhængere af Labours formandskab har jagtet parlamentarikere, partimedlemmer og endda ansatte ud af partiet for at sige fra over for antijødisk racisme

Ephraim Mirvis afslutter indlægget, som, han siger, er forfattet 'med det tungeste hjerte', med, at det ikke er hans opgave at fortælle folk, hvem de skal stemme på.

»Jeg beklager at stå i den her situation. Jeg stiller bare det følgende spørgsmål: Hvad vil resultatet af dette valg sige om det moralske kompas i vores land?«

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?