0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Jeremy Corbyn (th.) på dagens pressemøde.

Jeremy Corbyn beskylder Boris Johnson for ville indgå »giftig« aftale med Trump

Det er nonsens, jeg vil sælge sundhedsvæsnet, siger Johnson. Corbyn siger, han har udførlige papirer om sagen.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det britiske oppositionsparti Labour beskylder onsdag den konservative premierminister, Boris Johnson, for at være på vej til at indgå en 'giftig' aftale med USA's præsident, Donald Trump, om at sælge ud af Storbritanniens højt skattede offentlige sundhedsvæsen (NHS).

Det skal ifølge Labors leder, Jeremy Corbyn, ske som led i en handelsaftale, når briterne er ude af EU.

Corbyn har onsdag vist 451 sider af, hvad han siger er hidtil hemmeligholdte dokumenter om forhandlingerne mellem Storbritannien og USA.

Han siger, at det beviser, at Johnson forsøger at kaste NHS på bordet som et forhandlingsemne for at nå en handelsaftale med USA.

»Det er totalt nonsens, siger Johnson ifølge Reuters.

»Jeg kan give Jer en absolut håndfast garanti på, at dette er en fuldstændig afsporing, at NHS under ingen omstændigheder vil være på forhandlingsbordet eller til salg«, lover han.

Briterne skal til valg 12. december. Her håber Johnson at sikre sig et absolut konservativt flertal, så han kan kan gennemføre den skilsmisseaftale, han har indgået med EU.

NHS blev etableret i 1948 af den daværende Labour-regering. Den garanterer fri adgang til offentlige sundhed og pleje 'fra vugge til grav' og er en kronjuvel i britisk velfærdspolitik. Det var en politik, som siden især blev kopieret i de nordiske lande.

Corbyn har tidligere henvist til et resume af forhandlinger med USA. Men han siger, at det er den uredigerede version, som han nu har fået i hænde. Her fremgår det, at der har været seks møder med USA om en handelsaftale.

»USA kræver, at vores NHS skal være på bordet under forhandlingerne om en giftig aftale«, siger Corbyn. Han kalder det den konservativ regerings 'hemmelige dagsorden'.

»Der er allerede blevet talt om det i al hemmelighed, og det kan føre til en løbsk privatisering af vores sundhedssystem«, mener han.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?