0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Dan Kitwood/Ritzau Scanpix
Foto: Dan Kitwood/Ritzau Scanpix

Premierminister Boris Johnson nyder en pint.

Stor måling viser massivt flertal til Johnson før valg

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Premierminister Boris Johnsons konservative parti står til at vinde 359 mandater ved valget til det britiske parlament den 12 december.

Det viser en omfattende måling fra instituttet YouGov ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed står de konservative til et stort flertal i parlamentet, der består af 650 sæder.

Målingen er særdeles godt nyt for Boris Johnson, der står til at få yderligere 42 mandater i parlamentet.

Til sammenligning må Labour forberede sig på at blive marginaliseret ved det kommende valg.

Således står oppositionspartiet blot til 211 mandater. Ved valget i 2017 fik partiet 262 pladser i parlamentet.

Meget større præcision

YouGovs måling er baseret på den såkaldte MRP-model.

Den kan spå om valgresultatet med meget større præcision end almindelige meningsmålinger, der ofte baseres på omkring 1000 besvarelser.

MRP-målingen består af besvarelser fra titusindvis af potentielle vælgere.

Besvarelserne bliver sammenholdt med befolkningssammensætning, data om valgkredse og andre statistikker for på den måde at nå frem til et kvalificeret bud på et valgresultat.

Modellen viste sig at være meget præcis ved valget i 2017, hvor daværende premierminister Theresa May led et stort nederlag.

Generelt svært at forudsige resultat

Det britiske valgsystem gør det generelt svært at forudsige resultatet af et parlamentsvalg udelukkende baseret på meningsmålinger.

De konservative har længe haft et forspring på adskillige procentpoint ned til Labour i alle foreløbige målinger før valget.

Ifølge YouGov kan de konservative miste flertallet i parlamentet, hvis forspringet kommer under syv procentpoint.

Valgsystemet er skruet sådan sammen, at et samlet flertal på nationalt plan ikke nødvendigvis giver flertal i parlamentet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?