0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Lindsey Wasson/Ritzau Scanpix
Foto: Lindsey Wasson/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samoa anholder vaccinemodstander under udbrud af mæslinger

Modstandere af vacciner modarbejder Samoas forsøg på at få udbrud af mæslinger under kontrol, siger minister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Samoa har anholdt en vaccinemodstander, som beskyldes for at stille hindringer i vejen for det igangværende arbejde med at vaccinere hele landets befolkning mod mæslinger.

Stillehavsnationen Samoa er ramt af et udbrud af den frygtede sygdom. Mindst 63 er omkommet, siden udbruddet begyndte i midten af oktober. Heraf er de fleste små børn under fire år.

Smitten bliver ved at sprede sig blandt Samoas befolkning på omkring 200.000 personer. 20 børn indlagt i kritisk tilstand, og totalt er over 4300 smittet.

Situationen er så alvorlig, at Samoa i denne uge nærmest har været i undtagelsestilstand.

Familier med medlemmer, der endnu ikke er vaccineret mod mæslinger, er blevet bedt om at sætte et rødt flag op foran deres hjem.

Fredag er alle offentlige kontorer lukket for anden dag i træk, og der er iværksat en massevaccination for at få kontrol over udbruddet.

Men bestræbelserne modarbejdes af vaccinemodstander. Ifølge Samoas kommunikationsminister spreder de konspirationsteorier i håb om, at folk afviser at lade sig vaccinere

»Desværre har de forsinket os«, siger kommunikationsminister Afamasaga Rico Tupai.

»Vi har set børn, der døde efter at være bragt til et hospital som en sidste udvej, og så finder vi ud af, at deres familier under påvirkning af vaccinemodstandere har valgt at holde deres børn hjemme«, siger ministeren.

Han advarer vaccinemodstandere om, at de vil blive politianmeldt, hvis de 'kommer i vejen'.

Truslen blev torsdag til alvor for vaccinemodstanderen Edwin Tamasese. Han blev anholdt, efter at have ignoreret en advarsel fra myndighederne om ikke at sprede sit budskab på sociale medier.

Amerikanske vaccinemodstandere forsøger ifølge kommunikationsminister Afamasaga Rico Tupai også at modarbejde kampagnen.

Det sker ved at 'drukne' myndigheders hjemmesider med informationer, som ministeren betegner som 'nonsens'.

Torsdag blev over 10.000 personer vaccineret. Det svarer til fem procent af befolkningen. Målet er at nå op på mindst 90 procent. Aktuelt er kun 31 procent af små børn på Samoa vaccineret mod mæslinger.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden