0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tidligere USA-ambassadør om udelukkelse af forsker ved Nato-fejring: »Det er en skændsel«

Obamas ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, langer ud efter den nuværende ambassadør, Carla Sands, efter forsker blev udelukket som taler ved fejring af Natos julibæum.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Arkivfoto: Finn Frandsen
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en decideret skændsel, at den amerikanske ambassade under ledelse af Carla Sands har udelukket forskeren Stanley Sloan fra at deltage ved en fejring af Natos jubilæum på dansk jord. Det skriver hendes forgænger, Rufus Gifford, på Twitter.

»Jeg kan sige med stor autoritet, at de ansatte ved ambassaden (såvel amerikanere som danskere) ville have elsket eller i det mindste budt dit (Stanley Sloans, red.) perspektiv velkommen. Det er en skændsel«.

Ordene er henvendt til Stanley Sloan, men er samtidig en slet skjult stikpille til Giffords efterfølger, USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, efter hun og ambassaden nedlagde veto mod Sloan som hovedtaler ved Atlantsammenslutningens fejring af Natos 70 års jubilæum.

Ordene fra Gifford falder, efter amerikanske medier, herunder New York Times, har skrevet om Sands’ afvisning af Stanley Sloan, der er amerikansk forsker i udenrigs- og sikkerhedspolitik og har skrevet adskillige bøger og artikler om transatlantiske forhold.

Da Atlantsammenslutningen fik besked om udelukkelsen af Sloan, valgte de helt at aflyse arrangementet, der skulle have fundet sted tirsdag i denne uge.

»Vågnede op til dette. Så dybt skuffende, chokerende og uamerikansk. Og jeg bliver måske nødt til at komme med lidt af en tirade«, skriver Rufus Gifford på Twitter.

Ambassade: Valg af Sloan fulgte ikke procedure

Som sagt så gjort. I syv efterfølgende tweets beskriver Gifford, hvordan han i sin egen tid som ambassadør havde til formål at »forsvare Obama-regeringen« i enhver debat, hvor Obama-kritikere deltog, men at han samtidig »ikke kan komme i tanke om et tidspunkt, hvor en robust debat på ideer ikke gjorde alle i rummet klogere«.

Han skriver også, at han ved et besøg i Danmark af republikaneren Mitt Romney mest af alt havde lyst til at kritisere hans synspunkter, som stod i skarp kontrast til Obamas politiske linje.

»Alt imens jeg ville ønske, at jeg kunne have stået på scenen og leveret et modstykke til de holdninger, han formidlede til en gruppe meget indflydelsesrige danskere, var jeg meget lidt i tvivl om, at hans tilstedeværelse og hans stærke formulering af sine holdninger (hvor forkerte de end var) rent faktisk ville styrke vores forhold«, skriver Rufus Gifford.

I går tog den amerikanske ambassade til genmæle med den forklaring, at Atlantsammenslutningen ikke fulgte de procedurer, der eller har været gældende for at skaffe talere til Nato-fejringen.

»Atlantsammenslutningens forslag om at inkludere hr. Stanley Sloan i sidste øjeblik fulgte ikke den samme åbne proces med fælles beslutningstagning og enighed, som vi fulgte, da vi rekrutterede alle andre talere«, skriver USA’s ambassade på sin officielle Twitter-profil søndag eftermiddag.

Den forklaring vinder imidlertid ikke gehør hos den tidligere ambassadør Gifford. Han afslutter sin række af kritiske tweets:

»Nu ser vi, at ambassaden giver en ekspert på sit eget felt, en transatlantiker, der tilfældigvis også er Trump-kritiker, mundkurv på. Men der er mange af os. Det øjeblik I giver os mundkurv på, må I også indse, at I taber«, skriver Rufus Gifford.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter