Nogle mener, at cannabisplanten skal forbydes, fordi den kan bruges til at lave euforiserende stoffer. Andre mener, at den skal udbredes, fordi den kan bruges til at lave livsvigtig medicin.
Efter stigende legalisering verden over, og hvor det i Danmark sidste år blev muligt at få speciel tilladelse til at dyrke cannabis til medicinsk brug, begynder flere afrikanske lande nu også at se mulighederne i at lovliggøre dyrkelsen af den. Det seneste eksempel er Zambia, hvor regeringen i december åbnede op for at gøre det lovligt at dyrke og eksportere cannabis til medicinske formål.
»Afhængigt af hvor ordentligt det her bliver udført, så kan det ændre Zambias økonomiske situation«, siger lederen fra oppositionspartiet Det Grønne Parti, Peter Sinkamba, til Reuters. Han har talt varmt for legalisering siden 2013 og er derfor begejstret over regeringens åbning.
»Det her kan blive en velsignelse eller en forbandelse, ligesom diamanter og guld, afhængig af politikken«, siger han.
Zambia har de senere år oplevet en økonomisk nedtur i form af faldende skatteindtægter og stigende udlandsgæld. Reuters skriver, at udlandsgælden i 2018 var steget til 70 milliarder kroner fra 53 milliarder året før. Frygten for en gældskrise er derfor stor i landet, og håbet er, at en satsning på den voksende cannabisindustri kan modvirke det. Flere internationale firmaer, der er kommet til efter den stigende legalisering, er åbne for at dyrke planten i afrikanske lande for derefter at eksportere til de lande, hvor cannabis er lovligt. Her håber lande som Zambia på at nyde godt af den medfølgende beskæftigelse og firmaskat.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her