0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dansk træning af irakiske styrker indstilles med øjeblikkelig virkning

Der er forhøjet beredskab hos danske soldater efter angreb i Irak, hvor al træning af irakiske styrker pauses.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Danske specialstyrker i Irak fotograferet i 2017 under træning af den irakiske brigade Al Furat til at kunne kæmpe bykamp mod Islamisk Stat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske soldater i Irak indstiller al træning af irakiske styrker som følge af amerikansk drab på iransk militærleder. Det oplyser Forsvarskommandoen i en mail.

Det er alle træningsaktiviteter i forbindelse med Operation Inherent Resolve, som indstilles.

Også aktiviteterne ved Natos Mission Iraq i Bagdad, som Danmark bidrager med cirka ti soldater - stabsofficerer - til, indstilles midlertidigt.

Stoppet sker, efter at et amerikansk droneangreb i Bagdad fredag dræbte militærleder Qassem Soleimani, der var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde.

Danske soldater har siden 2014 været til stede i Irak, hvor de som en del af Operation Inherent Resolve har bekæmpet Islamisk Stat i Irak og Syrien.

De seneste år har danskerne fra al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. Der er fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.

De danske soldater i Irak har det godt, oplyste Forsvaret fredag. De afventer situationen.

Samtidig lød det, at beredskabet efter angrebet på Soleimani er blevet skærpet.

»Konkret har soldaterne skærpet fokus på deres egen sikkerhed«.

»Det betyder blandt andet, at de danske soldater har deres sikkerhedsudrustning med sig rundt, og at de mødes hyppigere end normalt«, skrev Forsvaret i en kommentar.

Det er USA, der står i spidsen for Operation Inherent Resolve. Allerede natten til lørdag skrev nyhedsbureauet Reuters, at amerikanerne og deres allierede midlertidigt ville stoppe træningen af de irakiske styrker.

Oplysningen stammede fra et brev fra det tyske militær til den tyske Forbundsdag.

I brevet oplyser den tyske generalløjtnant Erich Pfeffer, at den amerikanske generalløjtnant Pat White, der står i spidsen for Operation Inherent Resolve, har hævet beskyttelsesniveauet for de udsendte styrker.

Iran kræver hævn

USA's præsident, Donald Trump, sagde fredag på et pressemøde, at amerikanerne dræbte general Suleimani for at forhindre en krig - ikke for at indlede en ny.

»Vi søger ikke et regimeskifte«.

»Suleimani planlagde nært forestående og gruopvækkende angreb mod amerikanske diplomater og militærfolk. Men vi tog ham på fersk gerning og gjorde en ende på ham«, lød det fra Trump.

Suleimani blev af mange anset for at være den mest indflydelsesrige leder i Iran næstefter Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei.

Netop Khamenei har meldt ud på stats-tv, at Iran vil have hævn over USA.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter