0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Professor: Konflikten har potentiale til at dele EU på samme vis som under Irak-krigen

EU-reaktioner på Iran-konflikt stikker i mange retninger, siger Steven Blockmans, professor med speciale i EU’s udenrigspolitik. Konflikten udstiller også Boris Johnsons dilemma efter Brexit.

Imago Stock&people/Ritzau Scanpix
Foto: Imago Stock&people/Ritzau Scanpix

Tyskland har besluttet midlertidigt at trække flere af sine i alt 120 soldater ud af Irak. Her træner tyske soldater ved Erbil.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tysklands udenrigsminister, Heiko Mass, har anlagt en relativt kritisk linje over for USA’s ageren mod Iran og Irak de seneste dage. Heiko Mass udtaler sig diskret og diplomatisk, men han kalder USA’s trusler om sanktioner mod Irak for »ikke særlig hjælpsomme«, og han siger, at USA’s drab på den iranske militærchef Qassem Suleimani »ikke har gjort det nemmere at reducere spændingerne« i regionen.​​

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har omvendt valgt at være meget klar i sit fokus på Irans ansvar for konflikten via landets destabiliserende aktiviteter – og mere tavs om USA’s ansvar.

Også den britiske premierminister, Boris Johnson, lagde sig på en mere forstående linje over for USA med en udtalelse om, at han »ikke vil begræde« drabet på den iranske chef for Quds-styrken.

Siden kom en fælles udtalelse fra Tyskland, Frankrig og Storbritannien, hvor de ikke havde negative ord om USA og drabet, der blev beordret af Donald Trump, men hvor de udtrykte bekymring over for »den negative rolle, Iran har spillet i regionen«.

Forinden havde USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, været ude og beklage, at tyskerne, franskmændene og briterne ikke »havde været så hjælpsomme, som jeg havde ønsket«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter