0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Fra amatør til stærk missilmagt: Her er Irans militære trumfkort

I 1980’erne var Iran militært tilbagestående i luften. Men de seneste 15-20 år har landet udviklet en række missiler og kan nu ramme langt op i Europa.

Vahid Salemi/Ritzau Scanpix
Foto: Vahid Salemi/Ritzau Scanpix

Et Qiam-missil præsenteres i Teheran ved en militærparade i 2012. Missilet er udviklet i Iran ud fra sovjetiske Scud-missiler. Imerikansk ekspert er det sandsynligt, at denne type blev brugt ved angrebet natten til onsdag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Med angrebet på en amerikansk militærbase natten til onsdag har Iran brugt et af sine stærkeste angrebskort: landets beholdning af missiler, der bliver stadig større og mere præcise. Det var ifølge en amerikansk ekspert to egenproducerede missiltyper, der blev brugt ved angrebene.​

Men hvor stor er truslen fra Iran mod vestlige styrker i regionen, herunder danske, og hvor mange missiler ligger landet inde med? Det er straks sværere at svare på. Kortene holdes tæt ind til kroppen, når det gælder militære informationer, og når de endelig kommer frem, er de ofte pakket ind i bombastiske overdrivelser om rækkevidde og træfsikkerhed.

Sikkert er det derimod, at Iran de seneste 30 år har udviklet sig hurtigt fra lavteknologisk amatør til et land, der skal tages dybt alvorligt, siger flere militæreksperter til internationale medier.

Hvor iranske missiler for få år siden var kendt for være notorisk usikre og ofte ramte flere kilometer ved siden af, rammer de nu meget mere præcist og nogle gange kun få meter fra målet.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter