Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Aussie Ark/Ritzau Scanpix
Foto: Aussie Ark/Ritzau Scanpix

På billedet ses to døde næbdyr efter skovbrandene i Australien. Dyret er tæt på truet i landet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaforandringer skubber Australiens næbdyr mod udryddelse

Allerede nu er næbdyret forsvundet fra op mod 40 procent af dets tilholdssteder, viser ny, dyster rapport.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Langvarig tørke og andre konsekvenser af klimaforandringer skubber Australiens unikke bestand af næbdyr mod udryddelse.

Sådan lyder advarslen fra et hold forskere i en ny rapport, der er blevet offentliggjort mandag.

Næbdyret, der holder til ved floder, er allerede forsvundet fra op mod 40 procent af dets tilholdssteder på Australiens østkyst. Det er ifølge forskerne sket som følge af tørke, landrydning, forurening og bygning af dæmninger, som fragmenterer dyrets levesteder.

Forskerne forudser, at hvis de nuværende trusler fortsætter, så vil antallet af næbdyr falde yderligere mellem 47 og 66 procent i løbet af de næste 50 år.

Og hvis man tager højde for fremskrivninger om en forværring af klimaforandringer, kan antallet af det æglæggende pattedyr falde op til 73 procent inden 2070, skriver forskerne i deres rapport.

Tæt på truet

Næbdyret beskrives som ’tæt på truet’ af International World Conservation Union (IUCN), hvis formål er at fremme bevarelse og bæredygtig udnyttelse af de naturlige ressourcer.

Men forskerne fra Center for Økosystemvidenskab på New South Wales’ Universitet siger, at ødelæggelser af flodsystemer forårsaget af mange års nedbør og høje temperaturer har forværret udsigterne for dyret.

Rapporten konkluderer, at den samlede bestand af næbdyr i Australien er faldet med 50 procent, siden europæerne slog sig ned på kontinentet for cirka 230 år siden.

En tidligere undersøgelse offentliggjort i november 2018 vurderede, at bestanden var faldet med 30 procent i denne periode til cirka 200.000 næbdyr.

Den nye rapport bliver offentliggjort, samtidig med at omfattende skovbrande hærger store områder af det østlige Australien.

Næbdyret er sammen med fire arter af myrepindsvinet det eneste pattedyr, der lægger æg. Samtidig har næbdyret et besynderligt udseende med dets andenæb, bæverhale, odderlignende fødder og en giftig pig på bagbenene.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden