0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Frank Hvid Petersen: Verdensøkonomien står over for tre problemer i 2020'erne

2010’erne blev et spildt årti, fordi der globalt ikke blev brugt tid på at håndtere to store udfordringer for de kommende årtier, nemlig klima og aldring. Alligevel er der grund til optimisme, skriver Frank Hvid Petersen i denne analyse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Christophe Ena/Ritzau Scanpix
Foto: Christophe Ena/Ritzau Scanpix

Mange lande plages af både statsfinanser og pensionssystemer, der hænger i laser, og det kommer til at give nogle kæmpe opgør i 2020’erne. Her demonstrerer en gruppe franske pensionister i 2018 imod en skattestigning, der udhuler deres pensioner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Beskæftigelsen er rekordhøj. Aktiekurserne er rekordhøje. Og finanskrisen i 2008 for længst afløst af fremgang. Alligevel endte 2010’erne på mange måder som et lidt fortabt og forspildt årti med stigende gældsbyrde, øget ulighed, boligbobler og en grøn omstilling i sneglefart. ​​

2010’erne skulle være årtiet, hvor der blev ryddet op efter en finanskapitalisme på steroider og på alvorlige afveje i 00’erne. Efter finanskrisen og COP15-klimatopmødet i København skulle der gøres op med brug-og-smid-væk-samfundet, samtalekøkkener til alle og kampvognstunge SUV’er i gadebilledet. Der skulle leves mere bæredygtigt. I hele den vestlige verden.​​

Men det kom aldrig rigtig i gang, og vi fandt aldrig vejen til den mere bæredygtige og gode kapitalisme i 10’erne. For politikere og centralbanker havde andre planer i deres jagt på vækst, og vi vælgere og forbrugere gjorde ikke modstand.

Med rekordlave renter, massiv pengeprintning og opkøb af værdipapirer skulle især den rigeste del af befolkningen i den vestlige verden gøres rigere og gladere ved at presse priserne på ejendomme, aktier og obligationer op, så de ville bruge penge igen og sætte fornyet gang i væksten.

Resultatet her ti år senere er, at den globale gæld er steget fra godt 200.000 milliarder dollars i 2009 til over 253.000 milliarder dollars i 2019 eller rekordhøje 322 procent af hele jordklodens bruttonationalprodukt. I de senere år er det især i Kina og andre vækstlande, at gælden er steget voldsomt, og det er gået så stærkt, at Verdensbanken i en helt ny rapport advarer om det uholdbare i situationen og risikoen for en ny gældskrise. ​​

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter