0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Dansen er slut for en af verdens værste krigsforbrydere

Efter i årevis at have gjort nar ad Den Internationale Straffedomstol ser det ud til, at Omar al-Bashir endelig vil blive retsforfulgt for krigsforbrydelser og folkemord i Darfur. Det eneste, som nu står i vejen, er paradoksalt nok Sudans demokratiske forhåbninger.

Ashraf Shazly/Ritzau Scanpix
Foto: Ashraf Shazly/Ritzau Scanpix

Arkivfoto.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Da Den Internationale Straffedomstol i 2008 anklagede Omar al-Bashir for krigsforbrydelser, var den sudanske præsidents reaktion at holde en fest. For rullende tv-kameraer dansede han til sudanske popsange, mens han knipsede med fingrene, svang sin stok over hovedet og råbte »Gud er stor«. ​​

I de efterfølgende år fortsatte diktatoren med at gøre nar ad domstolen. »Anklagerne er ikke det blæk værd, som de skrevet med«, sagde han blandt andet og affejede domstolen som en vestlig konspiration. Den var ifølge Bashir et udtryk for de gamle kolonimagters fortsatte foragt for afrikanere.

Selv om der ikke kunne være megen tvivl om hans ansvar for overgrebene i Darfur, lykkedes det Bashir at få vendt mange afrikanske og arabiske stater imod domstolen i Haag. Han ramte et særdeles ømt punkt, når han fremhævede, at domstolen aldrig ville rette anklager mod vestlige magter for deres handlinger i Irak og Afghanistan.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts