0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Virus får Kina til at udskyde sin årlige folkekongres for første gang i årtier

Et udbrud af coronavirus får Kina til at udskyde den årlige samling af Den Nationale Folkekongres.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Greg Baker/Ritzau Scanpix
Foto: Greg Baker/Ritzau Scanpix

Kinas præsident, Xi Jinping, fotograferet ved kongressen sidste år. Han ses i midten af billedet.

Internationalt

Kinas årlige samling af landets parlament, Den Nationale Folkekongres (NPC), bliver på grund af coronavirus udskudt for første gang i årtier.

Det oplyser stats-tv mandag.

Årsagen er et igangværende, omfattende udbrud af coronavirus, der de seneste knap to måneder har rystet Kina.

Den årlige folkekongres skulle have været indledt den 5. marts. Samlingen, der typisk varer ti dage, bliver dog skubbet til en endnu ukendt dato.

NPC er ifølge forfatningen fra 1982 Kinas mest magtfulde organ. Ulig den traditionelle opfattelse af et parlament er NPC ikke direkte folkevalgt.

I realiteten fungerer den ofte som et gummistempel for beslutninger truffet af dens stående udvalg, partiets centralkomité og præsidenten.

Størsteparten af de 2970 delegerede i Den Nationale Folkekongres er medlemmer af det kinesiske kommunistparti. De er udpeget af regionale folkekongresser rundt om i landet samt af de væbnede styrker.

Medlemmerne er udpeget for fem år ad gangen.

Udbruddet af coronavirus begyndte i slutningen af december sidste år. Det har sit epicenter i den kinesiske millionby Wuhan.

Det har spredt sig til lande over hele kloden og er bekræftet i over 30 lande.

På verdensplan er knap 80.000 personer blevet smittet med coronavirus. Knap 65.000 af dem er i Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger.

Over 2600 personer er døde - heraf knap 2500 i Hubei-provinsen.

Ritzau