0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tysk domstol underkender forbud mod hjælp til selvmord

Dødeligt syge patienter skal kunne få hjælp til at begå selvmord, lyder det fra tysk forfatningsdomstol.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dødeligt syge patienter skal kunne få hjælp til at begå selvmord, lyder det fra tysk forfatningsdomstol.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lov fra 2015, der forbyder 'kommercielle parter' at hjælpe dødeligt syge med at begå selvmord, strider mod den tyske forfatning.

Det har den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe afgjort onsdag.

Ifølge afgørelsen skal dødeligt syge patienter have ret til en 'selvbestemt død'.

»Den ret omfatter friheden til at tage sit eget liv og søge hjælp til at gøre det«, siger Andreas Vosskuhle, talsmand for den tyske forfatningsdomstol.

Den ret omfatter friheden til at tage sit eget liv og søge hjælp til at gøre det

Ifølge en lov, der blev indført i 2015, er det i dag strafbart at assistere dødeligt syge med at begå selvmord - uanset om man modtager betaling eller ej.

En dom fra Leipzig i 2017 har dog skabt forvirring om anvendelsen af loven - ikke mindst blandt læger. Her blev det nemlig fundet, at læger i ekstreme tilfælde ikke må nægte at tilbyde medicin, der medfører patientens død.

Katolsk kirke har advaret imod at ændre lov

Under den gældende lovgivning kan sundhedspersonale, der hjælper alvorligt syge med at begå selvmord, blive straffet med op til tre års fængsel.

Seks sagsøgere, heriblandt patienter, læger og foreninger, der støtter aktiv dødshjælp, anmodede sidste år den tyske forfatningsdomstol om at omstøde lovgivningen fra 2015.

»En ret til at leve er ikke det samme som en pligt til at leve«, har en af sagsøgerne, Wolfgang Putz, sagt under en af høringerne i sagen.

På grund af forbuddet fra 2015 har mange dødeligt syge måttet søge hjælp hos familiemedlemmer. Mange har været nødsaget til at købe præparater til at begå selvmord i udlandet.

Den katolske kirke i Tyskland har advaret imod at ændre loven fra 2015. Ærkebiskop i Berlin Heiner Koch havde inden onsdagens afgørelse opfordret domstolen til at 'sende et tydeligt signal for beskyttelsen af liv'.

Også den tyske lægeforening har advaret imod at legalisere assisteret selvmord.

ritzau

Annonce

Læs mere