0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Fire ekspræsidenter forsøger at forene amerikanerne mod racismen i skarp kontrast til den nuværende

Carter, Clinton, Bush junior og Obama vil samle amerikanerne, hvor Trump splitter. Heller ikke de fik nedkæmpet racismen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Richard Carson/Ritzau Scanpix
Foto: Richard Carson/Ritzau Scanpix

De fire amerikanske ekspræsidenter, der stadig er i live, ses her sammen med George H.W. Bush i kørestol i 2017. George H.W. Bush døde i 2018.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jimmy Carter er den fjerde ekspræsident, der i den seneste uge er trådt frem med stærk fordømmelse af racismen mod afroamerikanere i USA og støtte til de millioner af mennesker, der i disse dage protesterer mod den brutale, fatale anholdelse af den 46-årige George Floyd.

Dermed er eks-præsidenternes klub forenet i en tværpolitisk appel om sammenhold og racemæssig retfærdighed i skarp kontrast til deres efterfølger Donald Trump, der taler om at »dominere« demonstranter med militær magt.

Deres udtalelser er en påmindelse om, at Trump-æraen næsten udvisker fortidens forskelle mellem demokratiske og republikanske præsidenter, og de udgør en slags ukoordineret intervention, siger historikeren Michael Beschloss til avisen The Washington Post: De fire træder frem hver for sig, fordi Donald Trump ikke passer sit job som præsident, der i kriser i høj grad er at få nationen til at stå sammen.

»De her udtalelser siger: Donald Trump udfører ikke de her essentielle funktioner i præsidentembedet, så vi er nødt til at træde til«, siger historikeren, der har skrevet ni bøger om præsidentembedet.

Den 95-årige Jimmy Carter, der var demokratisk præsident fra 1977 til 1981, efterlyste i sin udtalelse en regering, der er lige så god som sin befolkning.

»Folk med magt, privilegier og moralsk samvittighed må træde frem og sige »ikke mere« til et racediskriminerende politi- og retssystem, amoralske økonomiske forskelle mellem hvide og sorte og regeringshandlinger, der undergraver vores demokratiske enhed«, skrev Jimmy Carter.

Tirsdag offentliggjorde den 73-årige George W. Bush, der var republikansk præsident fra 2001 til 2009, en udtalelse på egne og sin hustrus vegne, der efterlyste en amerikansk refleksion over landets fejltagelser set gennem »de truede, undertrykte og afkobledes øjne«.

»Der er en bedre måde – gennem empati, en fælles forpligtelse og modige handlinger, og en fred med rødder i retfærdighed«, skrev George W. Bush.

Martin Luther Kings drøm

Den 73-årige Bill Clinton, der var demokratisk præsident fra 1993 til 2001, begræd i en udtalelse, at borgerretsforkæmperen Martin Luther Kings drøm om, at ingen amerikaner skal dømmes på sin hudfarve, virker helt uopnåelig i dag.

»Vi kan ikke ærligt besvare de her spørgsmål i den verden, vi lev