Demonstrationerne mod politivold og racisme oven på den sorte amerikaner George Floyds død i politiets varetægt har ført til en overraskende skilsmisse: Nogle af verdens største techfirmaer vil ikke længere forsyne amerikansk politi med en automatisk genkendelsesteknologi, der er blevet beskyldt for at fremme både racisme og overvågningssamfund. Udviklingen bør give genlyd i Danmark.
Det var IBM, der rykkede først, da techgiganten for nogle dage siden bebudede, at den ikke længere vil udvikle eller tilbyde den omstridte teknologi til ordensmagten. Siden fulgte det endnu større Amazon og indførte et etårigt stop for leverancer af ansigtsgenkendelsessystemet Rekognition til amerikansk politi, i håb om at politikerne i mellemtiden vil regulere området. Og nu er også Microsoft, en anden af de store udbydere til politiet, kommet under pres: »Den verden, som Microsoft tilsyneladende ønsker sig, er en, hvor politiet har en usynlig, men uomgængelig overvågningstilstedeværelse i vores samfund«, lød det onsdag fra techadvokaten Matt Cagle fra borgerretsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU).
Matt Cagle advarer mod en verden, hvor en profitstyret techindustri får frie tøjler til at bistå med opbygningen af et overvågningssystem, som ofte har vist sig at stigmatisere sorte og asiater. Også 250 af Microsofts egne medarbejdere opfordrer i et brev ledelsen til at standse samarbejdet med politiet, og den demokratiske stjernepolitiker Alexandria Ocasio-Cortez er enig: »Ansigtsgenkendelse er et skræmmende og upræcist redskab, der fremmer racemæssig profilering og masseovervågning«, skriver hun på Twitter.
Techoprøret er som nævnt en udløber af den senere tids protester mod politivold og racisme mod sorte. Og det retter sig mod en teknologi, som forskere både har afsløret i racisme og kønsdiskriminering, fordi de bagvedliggende algoritmer typisk har sværere ved at identificere sorte og kvinder end hvide og mænd, ofte fordi algoritmerne er udviklet af hvide mænd, der har ’trænet’ dem på billeder af andre hvide mænd.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her