0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nøglepersoner: EU's regeringsledere mødes i dag i Bruxelles for at finde en fælles vej ud af coronakrisen. Her er, hvad nogle af dem har på spil

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Pedro Sanchez

Ramt. Den spanske premierminister har blikket rettet mod både genopretningsfond og budget. Spanien er hårdt ramt af coronakrisen, landet var lukket ned i næsten tre måneder, og arbejdsløsheden er eksploderet. Igen. Derfor kæmper Sanchez for en stor genopretningspakke med bidrag, ikke lån. Og med så få betingelser som muligt. Hvad angår budgettet, skal han balancere. Han vil gerne være moderne og kæmpe for klimaet, men er også fortaler for et mere gammeldags budget, hvor landbrugsstøtten og strukturfondsmidlerne er intakte.

Mette Frederiksen

Sparsommelig. Den danske statsminister har især blikket rettet mod EU’s syvårige budgetramme for 2021-27. Den skal være så lille som muligt, men Frederiksen er blødt op på sin ellers hårde retorik. Danmark går hårdt efter at beholde sin rabat på EU-bidraget, og det ser ud til at lykkes. Danmark vil også insistere på, at budgettet skal understøtte den grønne og digitale omstilling. Hvad angår genopretningspakken, vil Frederiksen sammen med sine sparsommelige venner kæmpe for at gøre fonden så lille som muligt og med så stor en andel lån som muligt.

Angela Merkel

Formand. Den tyske kansler har mange kasketter på. Tyskland er formandsland, så hun skal ikke blot varetage alles interesser, også – som hun selv har sagt – de tyske. Hun er moder til genopretningspakken på 750 milliarder euro, og det er klart i tysk interesse at få det indre marked i gang igen. Hun er klar til en større budgetramme, men der er en kant. Her er hun på linje med de sparsommelige, men de tager kampen. Personligt skal Merkel pleje og understrege sit eftermæle som stor tysk europæer, der tog ansvar, da krisen var ved at tvinge EU i knæ.

Viktor Orban

Truende. Den ungarske premierminister truer med at nedlægge veto mod budget og genopretningspakke, hvis ikke de øvrige lande dropper planerne om at koble udbetalinger af EU-midler med overholdelse af EU’s grundlæggende værdier som retsstatens principper. Spørgsmålet er, hvor hårdt Viktor Orban har råd til at stå på sit krav. Ungarn er en af de største nettomodtagere fra EU-budgettet. I 2018 stod EU-midler for knap 5 procent af Ungarns samlede økonomi.