0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Kina rækker hånden ud til Danmark forud for Pompeos besøg: »Vi kan justere nogle af vores handlinger«

Den vigtigste opgave for Kina er at mindske de ideologiske konflikter med Europa, fastslår den kinesiske avis Global Times.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Pool/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Ritzau Scanpix

Kina med præsident Xi Jinping i spidsen er interesseret i et godt forhold til Europa, skriver den kinesiske avis Global Times.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Højst opsigtsvækkende tilbyder Kina nu at bløde op over for Danmark og resten af Europa i et forsøg på at sikre, at de europæiske lande ikke bliver gjort til en del af USA’s kamp mod Kina.

»Kina har brug for at kommunikere mere med Europa«, skriver den kinesiske avis Global Times tirsdag i en leder.

Det sker i anledning af, at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, i disse dage er på besøg i Storbritannien og i morgen flyver videre til Danmark for at mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Global Times fungerer reelt som et talerør for det kinesiske kommunistparti, og avisens leder efterlader ingen tvivl om, at topledelsen i Beijing ser med bekymring på, at den amerikanske udenrigsminister midt i coronakrisen finder tid til at besøge både Storbritannien og Danmark.

Med en direkte henvisning til Storbritannien og Danmark fastslår Global Times, at Mike Pompeo »sigter« mod at overbevise »de to lande« om at stå sammen med USA i kampen mod Kina og samtidig modarbejde den kinesiske techgigant Huawei og etableringen af den russiske gasledning Nordstream 2 i Østersøen.

Den overordnede hensigt med besøget er ifølge Global Times at »lægge mere pres« på Europa.

Dansk og britisk skepsis

Den britiske regering har skærpet sin linje over for Kina ved at tilbyde borgere fra Hongkong at få ophold i Storbritannien og så sent som i går at ophæve landets udleveringsaftale med Hongkong. Det sker som en reaktion på Kinas indførelse af en stærkt undertrykkende sikkerhedslov i den tidligere britiske kronkoloni.

Derudover har Boris Johnson og hans regering netop afvist at lade Huawei stå for udbygningen af det britiske mobilnet.

Tilsvarende har den danske udenrigsminister Jeppe Kofod de seneste uger presset på for, at EU-landene i stil med Storbritannien tilbyder demokratiaktivister fra Hongkong at få ophold i EU.

I sin leder forholder Global Times sig indirekte sig til den europæiske kritik og skepsis.

»Vi er nødt til at gendrive og foretage modhandlinger over for Europas ekstreme anti-kinesiske bemærkninger og handlinger. I mellemtiden er vi nødt til at acceptere realiteten, at dette er Europa. Vi skal respektere pluralismen i europæiske samfund. Når Kina-høge i Vesten får overtaget, bør vi også være tålmodige - de vil ikke altid give genlyd«, understreger avisen i sin leder, inden den kommer med en opsigtsvækkende indrømmelse.

»Vi kan justere nogle af vores handlinger - europæerne er følsomme og anser nogle handlinger som infiltration - for at forbedre båndene med Europa«, skriver avisen uden dog at forholde sig konkret til, hvor Kina er parat til at bløde op.

Men af lederen fremgår det klart, at den kinesiske topledelse frygter, at USA skal få held til at vende Europa mod Kina.

Global Times noterer, at USA har brugt de ideologiske forskelle med Kina som »sit fineste instrument« til at mobilisere europæiske lande til at blive en del af sin anti-kinesiske kampagne, hvilket får avisen til at fastslå, at »Kinas vigtigste opgave er at lette de ideologiske konflikter med Europa«.

Den undlader dog at forholde sig til, at Kina i sidste måned skarpt kritiserede, at Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, og Hongkongs mest kendte demokratiforkæmper, Joshua Wong, deltog på en demokratikonference arrangeret af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Grænser for velviljen

I sin leder markerer avisen også, at der er klare grænser for den kinesiske samarbejdsvilje. Den lader indirekte forstå, at Kina fortsat ikke vil acceptere udenlandsk kritik af sikkerhedsloven i Hongkong og behandlingen af de muslimske mindretal i Xinjiang-regionen, som Kina betragter som indblanding i indre anliggender. Heller ikke Kinas krav på størstedelen af Det Sydkinesiske Hav må anfægtes.

»Europæisk kultur udelukker ikke ideologisk forskellighed. Respekt for suverænitet, indvending mod udenlandsk indblanding, respekt for FN og multilateralisme kan blive set som fælles sager for Kina og Europa«, skriver Global Times.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts