0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Noget-for-noget: Kina optrapper konsulatstrid med USA

Samtidig har USA anholdt tre kinesiske studerende og beskyldt dem for at arbejde for den kinesiske hær.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Pacheco/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Pacheco/Ritzau Scanpix

Ifølge de amerikanske myndigheder har en kinesisk studerende søgt tilflugt på det kinesiske konsultat i San Francisco (billedet). Ifølge myndighederne arbejder vedkommende også for den kinesiske hær. I Kina vil myndighederne nu lukke det amerikanske konsulat i byen Chengdu.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De diplomatiske forbindelser mellem USA og Kina tog fredag et nyt dyk, da Kina beordrede det amerikanske konsulat i byen Chengdu lukket.

Det skete som gengældelse for, at USA tidligere på ugen krævede en lukning af det kinesiske konsulat i Houston efter anklager om, at det blev brugt til spionage og til at stjæle teknologiske hemmeligheder fra amerikanske virksomheder.

Det kinesiske udenrigsministerium har afvist disse anklager som grundløse og sagde ifølge tv-stationen CNN fredag i en erklæring, at USA »alvorligt krænkede internationale regler« og havde »provokeret« Kina til nu at kræve konsulatet i Chengdu lukket.

»Den nuværende situation mellem Kina og USA er noget, som Kina ikke ønsker at se, og ansvaret ligger udelukkende hos USA. Vi opfordrer igen USA til øjeblikkeligt at ophæve den fejlagtige beslutning for at skabe de nødvendige betingelser for en tilbagevenden til normale bilaterale relationer«, lød det fra det kinesiske udenrigsministerium.

Totalkonfrontation

Optrapningen viser, hvordan konflikten mellem USA og Kina er ved at udvikle sig til en totalkonfrontation, der begyndte som en handelskrig, men nu omfatter stort set samtlige områder i relationerne mellem de to lande.

Det amerikanske justitsministerium kom yderligere brænde på bålet, da det sent torsdag oplyste, at forbundspolitiet FBI har anholdt tre kinesiske statsborgere i USA.

Ifølge justitsministeriet var de alle tre kommet ind i USA på studievisum med det formål at studere på amerikanske universiteter, mens de holdt skjult, at de samtidig var tilknyttet den kinesiske hær (PLA) som forskere.

De amerikanske myndigheder ønsker at arrestere en fjerde person på en lignende anklage, hvilket foreløbig ikke har været muligt, fordi personen ifølge myndighederne har søgt tilflugt på det kinesiske konsulat i San Francisco.

Det amerikanske justitsministerium oplyste i en pressemeddelelse torsdag, at FBI derudover i mere end 25 amerikanske byer har afhørt visumbesiddere »mistænkt for at have en ikke-erklæret tilknytning til det kinesiske militær«.

»Dette er en anden del af det kinesiske kommunistpartis plan om at drage fordel af vores åbne samfund og udnytte akademiske institutioner«, sagde den amerikanske vicejustitsminister, John C. Demers, i pressemeddelelsen.

Også i Danmark er myndighederne blevet mere skeptiske over for det akademiske samarbejde med Kina, efter at Politiken og Jyllands-Posten de seneste uger bl.a. har afsløret, at danske universiteter har haft projekter sammen med kinesiske forskere, der angiveligt ligeledes har haft en tilknytning til det kinesiske militær.

Pompeo optrapper retorik

Da den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, var i Danmark i onsdags, beskyldte han Kina for at stjæle intellektuelle rettigheder »fra ikke bare USA, men også fra Europa«.

Dårligt var han tilbage i USA, før han torsdag i en tale i Californien skruede endnu mere op for retorikken. Uden direkte at opfordre til et regimeskifte gjorde han ifølge aviserne The Guardian og The New York Times det klart, at Kina nu er en trussel, som USA ikke længere kan ignorere.

»Hvis den frie verden ikke ændrer Kommunistkina, vil Kommunistkina ændre os«, sagde han og tilføjede:

»Vi må erkende en hård sandhed, der skal føre os igennem de kommende år og årtier, at hvis vi ønsker et frit 21.århundrede og ikke et kinesisk århundrede med Xi Jinpings drømme, vil det simpelthen ikke nytte med det gamle paradigme med blindt engagement i Kina«.

I et læserbrev i Politiken fredag beskylder den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, USA for bevidst at forværre konflikten mellem de to lande.

»USA har investeret massivt i at tegne et billede af Kina som en trussel mod resten af verden. Men faktum er, at Kina ikke truer nogen. Kina har blot udviklet sig til at blive verdens næststørste økonomi uden brug af krigsførelse, kolonisering, eller slaveri«, skriver ambassadøren.

Han noterer også, at »i stedet for at reflektere over egne fejl og mangler er der nogle regeringer, som bruger Kina-bashing til at dække over deres egne indenrigspolitiske problemer og fejl«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden