0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Kina advarer Norge: Det får konsekvenser, hvis Nobelprisen går til Hongkong

Hongkongs mest kendte demokratiforkæmper, Joshua Wong, kalder opførsel fra kinesisk udenrigsminister for uværdig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ntb Scanpix/Ritzau Scanpix
Foto: Ntb Scanpix/Ritzau Scanpix

Kina har én gang tidligere straffet Norge for uddelingen af Nobels Fredspris. Menn torsdag advarede den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, om, at det kan ske igen. Ordene faldt på en pressekonference i Oslo, mens han stod ved siden af den norske udenrigsminister Ine Eriksen Søreide.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den kinesiske udenrigsminister Wang Yi er i disse dage på rundrejse til en række europæiske lande på en tur, hvor hensigten egentlig er at bløde op på forholdet mellem Kina og Europa.

Men på en pressekonference torsdag aften i Oslo lod Wang Yi forstå, at der er grænser for de venskabelige forbindelser.

Han advarede om, at det ville blive taget særdeles ilde op af Beijing, hvis Nobels Fredspris i år går til demokratiforkæmpere i Hongkong.

»Som altid vil Kina håndfast afvise ethvert forsøg fra hvemsomhelst på at bruge Nobels Fredspris til at blande sig i Kinas interne anliggender. Denne holdning fra kinesisk side er klippefast, og vi ønsker ikke at se nogen politisere Nobels Fredspris«, sagde han ifølge flere medier.

Med sin trussel gik han henover den kendsgerning, at det er en uafhængig komité, der bestemmer, hvem der skal have fredsprisen, men det har næppe undgået Beijings opmærksomhed, at den nuværende norske uddannelsesminister, Guri Melby, i oktober sidste år foreslog Nobelkomitéen at give fredsprisen til befolkningen i Hongkong.

Wang Yis advarsel var også en påmindelse om, hvordan Kina i flere år lagde forholdet til Norge på køl, efter at den kinesiske systemkritiker, Liu Xiabao, i 2010 fik fredsprisen.

Wang Yi kom med sin advarsel, mens den norske udenrigsminister, Ine Eriksen Søreide, stod lige ved siden af ham på pressekonferencen.

På selve pressekonferencen undlod hun at kommentere på den kinesiske trussel, men efterfølgende sagde hun til den norske tv-station NRK, at det kinesiske standpunkt var velkendt, ligesom det er et kendt »norsk standpunkt, at Nobelkomitéen er uafhængig, og at hverken regeringen eller andre andre øver indflydelse«.

Trussel til mange lande

William Nee, der i Hongkong arbejder for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, mener, at den kinesiske udenrigsminister tilsidesætter ytringsfriheden.

Han understreger, at Nobelkomitéen er i sin fulde ret til gennem sine prisuddelinger at forholde sig til, hvad der foregår i verden.

»Wang Yi prøver at signalere, at hvis prisen går til nogle fra Hongkong, vil Kina gøre gengældelse over for Norge, vel vidende at den norske regering intet har med prisuddelingen at gøre. Men dermed sender han også en advarsel til regeringen i Danmark og i andre lande om, at det vil få konsekvenser at kritisere situationen i Hongkong. Det er det overordnede budskab«, siger han.

William Nees største bekymring er, at truslen vil virke.

»Det kan meget vel værre, at regeringer vil afstå fra kritik. Se blot på Dalai Lama. For nogle år siden var stort set alle statsledere villige til at mødes med ham. Nu er det kun en håndfuld«, siger han.

Uværdigt

Hongkongs mest kendte demokratiforkæmper, Joshua Wong, der af mange nævnes som en mulig kandidat til Nobels Fredspris, kalder det over for Politiken for »uværdigt af Wang at blande sig i Nobelkomitéen ved at bruge sådanne truende ord«.

»Hans bemærkninger bekræfter kun, at Hongkong bliver undtrykt af Beijing, og at udholdenheden fra  befolkningen i Hongkong i bestræbelserne på demokrati og frihed fortjener international anerkendelse«, siger han.

Bonnie Leung, der er medlem af organisationen Civil Human Rights Front i Hongkong, betegner den kinesiske udenrigsministers opførsel som et gammelt trick.

»Kina har altid forsøgt sig med denne form for trusler«, siger hun.

»Nu må det være op til de involverede parter at vise deres integritet. Hvis man begynder at bøje sig for den slags trusler, er der ikke længere nogen idé i at have en Nobelpris«.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce