0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Jeppe Kofod er blevet fanget i sin egen værdikrig

Det blev et uventet realitetstjek af regeringens såkaldt værdibaserede udenrigspolitik, da demokratiforkæmperen Ted Hui pludselig landede i København, skriver international redaktør Michael Jarlner i denne analyse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Dilemmaet fra Hongkong. Hongkong-aktivisten Ted Hui har trængt dansk udenrigspolitik op i en krog.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) blev fanget af sin egen selverklærede værdikrig, da den fremtrædende Hongkong-demokatiforkæmper Ted Hui pludselig landede i København tirsdag. For efter at have bebudet, at han vil stille sig i spidsen for en ny værdibaseret udenrigspolitik, har Kofod skabt nogle forventninger til sin ageren ved den slags lejligheder, som det imidlertid kan koste dyrt at leve op til. Det ved ministeren godt, så han fik pludselig travlt med at sænke profilen.

Men inden vi vender tilbage til det, der har potentiale til at udvikle sig til et mindre udenrigspolitisk drama, så lad os gå lidt tilbage i tiden. Mere præcist til begyndelsen af september, da Jeppe Kofod selv lagde brædder ud til det dilemma, der nu har indhentet ham.

Det skete, da han i blandt andet Danmarks Radio bebudede, at han nu ville stille sig i spidsen for en udenrigspolitik, der bygger på særlige socialdemokratiske værdier. Eller som det hed i Danmarks Radios udlægning om formiddagen 8. september: »Et helt nyt fokus. Det er, hvad der er på vej i den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik. For den skal i langt højere grad bygge på værdier som demokrati, menneskerettigheder og lighed i stedet for eksempelvis økonomiske interesser. Sådan lyder meldingen i hvert fald fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S)«.

Sammenfatningen kom i forlængelse af P1-radioprogrammet ’Verden ifølge Gram’, hvor Jeppe Kofod blandt andet blev spurgt ind til konsekvenserne af sådan en værdibaseret udenrigspolitik. Og mere specifikt til konsekvensen af at kritisere for eksempel Kina i forhold til det kinesiske styres ageren i den muslimske Xinjiang-provins og over for demokratibevægelsen i Hongkong.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce