0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Julebobler, udgangsforbud og julehandel: Europas hovedstæder forbereder sig på en stram coronajul

Smittetallene daler flere steder i Europa, men julen bliver ikke, som den plejer. Her er et overblik over, hvordan situationen ser ud i nogle af de europæiske hovedstæder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Hollie Adams/Ritzau Scanpix
Foto: Hollie Adams/Ritzau Scanpix

Julehandlen er igang i Regents Street i London, efter at fire ugers nedlukning i sidste uge blev løftet, og butikkerne igen kunne åbne. (Photo by Hollie Adams / AFP)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Nu føles det, som om vi kan trække vejret lidt nemmere igen«. Freelancefotograf Kristian Buus bor med sin familie i London, som 2. december afsluttede en fire uger lang lockdown. Nu er butikker, pubber og restauranter åbnet igen, men lukker dog klokken 23, og julehandlen er i gang med mundbind og begrænsninger på antal kunder. Indendørs må man stadig ikke være sammen med andre end folk fra sin husstand. De britiske myndigheder har dog indført særlige regler omkring jul: I England må man maksimalt samles tre husstande i en såkaldt ’juleboble’ fra 23. til 27. december. Der er ingen begrænsninger på antal, men det anbefales, at boblen er så lille som muligt. Man kan rejse frit i perioden og må samles i hinandens hjem, men ikke gå ud at spise og drikke med sin boble.

I foråret var Stockholm det område i Sverige, som var hårdest ramt af coronasmitten, og også her i efteråret er den svenske hovedstad hårdt ramt. Siden begyndelsen af november har regionen fået skærpede lokale restriktioner, hvilket betyder, at man ikke skal omgås nogen uden for sin husstand, man bør ikke besøge butikker, fitnesscentre eller biblioteker og kun foretage nødvendige rejser med den kollektive trafik. Forsamlingsforbuddet er sænket til at gælde samvær med flere end 8, og Stockholms Kommune har genindført besøgsforbud på byens plejehjem. Fra mandag 7. december skal alle elever på gymnasiet modtage fjernundervisning. Forholdsreglerne vil sandsynligvis gælde ind i det nye år, men man afventer myndighedernes råd omkring julen.

Paris er i disse dage kold, tåget og fugtig. Butikkerne åbnede igen i weekenden, men tilstrømningen er begrænset, og man kan glemme alt om restauranter, cafeer, fodboldkampe og andet sjov indtil 20. januar. Coronasmittetallene falder, men ikke hurtigt nok – og alle frygter den tredje bølge. Der er fortsat udgangsforbud mellem klokken 21 og 6. Alle skal fortsat udfylde en formular for eksempelvis at købe ind og besøge syge slægtninge. Mennesker, som ikke kan arbejde hjemme, skal have tilladelse til at bevæge sig til og fra arbejde. Andre må maksimalt bevæge sig 30 kilometer fra deres hjem – en regel, man forventer bliver ophævet, så man kan bevæge sig rundt i landet i julen. Private forsamlinger, herunder til jul, bør begrænses til 6 personer plus børn under 11 år.

Bruxelles’ decemberattraktion det store julemarked er der ikke, men julepynten er hængt op, og her i weekenden fik butikkerne igen lov til at åbne. Det giver en fornemmelse af lys og liv i en ellers lukket by. For restauranter, frisører og biografer er fortsat lukket, de fleste arbejder hjemme, og der er udgangsforbud fra klokken 22 til 6 om morgenen. Der vanker bøder, hvis man overtræder det – det samme gælder, hvis man ikke bærer maske. Både ud og inde. Hjemme må man modtage én gæst i sit hjem pr. familiemedlem, singler dog to. Bare ikke samtidig. Udendørs må man mødes med fire. Iført maske. Påbuddene gælder til 13. december, og indtil videre er der kun lempet en anelse i forhold til julen. Juleaften og juledag må singler gerne modtage to gæster. Ellers gælder de øvrige påbud.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter