0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Supereuropæeren Marlene Wind: Mon ikke nationalromantikerne vil få et chok, når de mister jobbet, eller ikke kan få den medicin, de plejer

Professor Marlene Wind advarede i ny bog om nationalpopulismens trussel mod EU, og trods et godt år for det europæiske projekt er det for tidligt at ånde helt lettet op, mener hun.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen

EU’s værn mod totalitære tendenser er defekt. Det kan ende i en katastrofe, advarede professor Marlene Wind i sin bog fra februar 2020. 9 måneder efter og en indbygget retsmekanisme, en genopretningspakke og et fælles klimamåk senere, er hun stadig ikke optimistisk på EU's vegne.

Internationalt

Marlene Wind, for næsten et år siden advarede du i din bog ’Tribaliseringen af Europa’ om, at EU var på vej mod et kollaps inden for 20 år. Nu har EU skiftet kurs med fælles gæld, fælles klimamål, samlet front over for Storbritannien og indført en retsstatsmekanisme. Er du mere optimistisk nu?

»Vi ser stadig en radikal underminering af demokratiet i flere dele af Europa, og vi har i årevis intet gjort ved det. Så jeg mener stadig, at vi ikke helt har prioriteterne på plads. Klima er vigtigt, men jeg vil ikke overleve for enhver pris i et hvilket som helst samfund. Det er positivt, at vi omsider har fået indført en retsstatsmekanisme, og seneste år har vist, at demokratiets tilstand for første gang for alvor er kommet på dagsordenen. Når det er sagt så vil jeg se mekanismen i brug, før jeg tror på en forandring«.

Du advarede specifikt mod en form for stammetænkning, du mener præger de populistiske ledere i lande som Ungarn, Polen og Storbritannien. Men EU har jo været i stand til at forenes trods de kulturelle og etniske forskelle, så er det overhovedet et problem, når vi stadig kan stå sammen, når det gælder?

»Det nye er, at du ser populistiske ledere bruge stammetænkningen aktivistisk til at splitte EU. Kig på Boris Johnson med hans kyniske og løgnagtige Brexit-kampagne. Kig på Orbán med hans konspirationsteorier om EU. Man bygger bevidst fortællinger op, som handler om at skabe splid, så jeg mener stadig, de udgør en alvorlig trussel«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere