0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sverige indfører nye restriktioner

Alle offentlige kontorer lukker ned for at dæmme op for coronavirus, meddeler den svenske regering.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
10060 Henrik Montgomery/tt/Ritzau Scanpix
Foto: 10060 Henrik Montgomery/tt/Ritzau Scanpix

Statsminister Stefan Löfven (S) annoncerer fredag nye restriktioner, der blandt andet omfatter en nedlukning af offentlige kontorer og et loft for, hvor mange der må samles i butikker og indkøbscentre.

Internationalt

Sverige indfører nu en række restriktioner, der skal bremse den stigende spredning af coronasmitte. Det er de hidtil skrappeste coronatiltag i Sverige. Det meddeler den svenske regering ifølge tv-stationen SVT på et pressemøde fredag.

»Det er ikke muligt at vende tilbage til et normalt hverdagsliv. En pandemi er et spørgsmål om liv og død«, siger statsminister Stefan Löfven.

Statslige og regionale kontorer skal lukke ned frem til 24. januar, hvis deres arbejde ikke er kritisk. Det gælder også blandt andet svømmehaller. Regeringen anbefaler, at ansatte i både den private og offentlige sektor så vidt muligt arbejder hjemme.

»Alle der kan arbejde hjemme, skal arbejde hjemme«, siger vicestatsminister Isabella Lövin ifølge nyhedsbureauet TT.

På restauranter må man højst samles i grupper på fire mennesker. Fra klokken 20 og frem er det ikke tilladt at servere alkohol. Reglerne gælder fra og med juleaftensdag.

Der bliver også fastsat et maksimum for, hvor mange mennesker der må samles i butikker, indkøbscentre og fitnesscentre, siger Löfven ifølge TT.

»Hvis det ikke får den planlagte effekt, vil regeringen også overveje at lukke de virksomheder ned«, advarer statsministeren.

Gymnasieelever skal have fjernundervisning frem til 24. januar. Regeringen anbefaler desuden, at man bærer mundbind i den kollektive transport. Men det er ikke et krav som i Danmark.

Siden torsdag er der meldt om 100 nye dødsfald blandt coronasmittede i Sverige. Der er bekræftet yderligere 9.654 nye smittetilfælde, viser tal fra svenske sundhedsmyndigheder.

I forhold til Danmark tester Sverige dog langt færre, og tallene kan derfor ikke direkte sammenlignes.

Ritzau