0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Britisk glæde over ny coronavaccine dæmpes af fund af ny smitsom virusvariant i Sydafrika

Antallet af nye covid-19 smittetilfælde stiger meget hurtigt i dele af Storbritannien, advarer Matt Hancock, som især er bekymret for ny variant i Sydafrika, der er endnu mere smitsom end den britiske, som har spredt sig til flere lande – herunder Danmark.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Steve Parsons/Ritzau Scanpix
Foto: Steve Parsons/Ritzau Scanpix

82-årige Brian Pinker blev den første brite til at modtage en vaccine fra AstraZeneca. Det skete på Churchill Hospital i Oxford kl. 8.30 mandag morgen.

Internationalt

En britisk dialysepatient blev mandag som den første vaccineret med den ny coronavaccine fra AstraZeneca, skriver dagbladet The Telegraph.

»Den 82-årige dialysepatient Brian Pinker er som den første vaccineret med den nye covid-19 vaccine på Oxford Universitets Hospital«, hedder det med henvisning til oplysninger fra sundhedsmyndighederne.

6 forskellige hospitaler skal give de første omkring 530.000 doser af den nye vaccine.

Sundhedsminister Matt Hancock siger, at det er en triumf for britisk forskning, at den ny coronavaccine fra AstraZeneca er taget i brug.

»Det er meget positive nyheder i dag, at der gøres klar til at anvende Oxford-vaccinen. Det er en triumf for britisk forskning og britisk videnskab, at vi er der, hvor vi er nu«.

Hancock gør dog mandag formiddag også opmærksom på, at der er opstået nye bekymringer omkring en ny variant af covid-19-virussen, som er blevet identificeret i Sydafrika.

»Denne er endnu mere smitsom end den stærkt smitsomme britiske variant«, siger Hancock, der beskriver det som »et meget betydeligt problem«.

Ministeren fastslår, at der allerede er foretaget en million vaccinationer med Pfizer/BioNTech-vaccinen.

»Vi har givet mere vaccine end hele resten af Europa tilsammen«, påpeger Hancock, som pointerer, at den britiske regering tidligere indså, at den eneste vej ud af pandemien på længere sigt er vaccinationer.

Ny nedlukning kan ramme Storbritannien

I alt ventes to millioner doser af den nye vaccine at være klar til brug inden for kort tid. Derfra er det planen at producere vaccinerne ganske hurtigt. Det oplyste en unavngiven kilde fra teamet fra AstraZeneca og Oxford Universitet til avisen The Times i weekenden.

Vaccinen fra Oxford Universitet og AstraZeneca blev onsdag godkendt til nødbrug i Storbritannien. En nødgodkendelse er ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, mindre grundig end en betinget godkendelse, som er det, EU arbejder på.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har bestilt 100 millioner vaccinedoser fra AstraZeneca. Det er nok til at vaccinere 50 millioner mennesker eller omkring tre ud af fire indbyggere i Storbritannien.

Antallet af nye covid-19 smittetilfælde stiger meget hurtigt i dele af Storbritannien. Regeringen udelukker ikke yderligere restriktioner for at få dæmmet op for udbredelsen af sygdommen. Heller ikke en national nedlukning, siger Hancock mandag til Sky News.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere