0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Verden rundt: Sådan går det med at få befolkningerne vaccineret

Flere lande er kommet langsomt fra start med vaccinationerne. Og så er der et, der har været så hurtigt, at det må holde pause.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jack Guez/Ritzau Scanpix
Foto: Jack Guez/Ritzau Scanpix

Flere lande kæmper med forskellige udfordringer for at få rullet vacciationsplaner ud. Israel har været et af de hurtigste lande, men mangler nu doser og kan komme til at holde en pause i vaccinationerne, hvis ikke, der kan bestilles en ekstra leverance fra Pfizer/BioNTech (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Internationalt

Holland begynder først at vaccinere befolkningen onsdag og er dermed det sidste EU-land, der går i gang med at tage vaccinerne i brug. Den hollandske regering har udskudt starten to gange. En af årsagerne er, at man ikke har været forberedt på at skulle bruge vaccinen fra Pfizer-BioNTech, men havde regnet med, at vaccinen fra Oxford-AstraZeneca ville blive godkendt først, lyder det fra sundhedsminister Hugo de Jonge, der er under hård kritik: »Måske kunne og burde dette være grebet anderledes an«, skrev han mandag til parlamentet.

I Norge, som har købt vaccine fra Pfizer-BioNTech af EU, kører en ophedet debat om hastigheden eller manglen på samme af udrulning af vaccinationsplanen. Norge har modtaget 50.000 doser, men blot 2.200 nordmænd blev ifølge registrene vaccineret hen over julen. Tallet er sandsynligvis højere, siger direktøren for det norske folkesundhedsinstitut, Camilla Stoltenberg, med henvisning til forsinkelse af data på grund af julen. Hun understreger, at det først er fra mandag i denne uge, man for alvor har taget fat på vaccinationerne: »Vi regner med en god fremdrift i månederne, der kommer«, siger hun til VG.

Latinamerikas største land, Brasilien, ser ifølge AP ud til at være 3-4 uger fra at kunne igangsætte en formel udrulning af en vaccinationsplan. Den brasilianske regering har ikke godkendt nogen af vaccinerne endnu og mangler lavpraktisk udstyr som vaccinationssprøjter og -nåle. I midten af krisen står præsident Jair Bolsonaro, som har lagt afstand til vaccinerne, mens hans regering forhandler om at få fat i dem. Bolsonaro har tidligere skabt overskrifter, da han sagde, at vaccinerne kunne forvandle folk til krokodiller og skæggede damer.

Israel har ligget helt i top med 1 million vaccinerede i løbet af 2 uger begyndende 20. december, da landet rullede en omfattende vaccinationsplan ud. Men det høje tempo betyder nu, at man mangler vaccine og kan blive nødt til at holde en pause på 3 uger, medmindre man får forhandlet en ekstra forsyning hjem fra Pfizer-BioNTech. Sundhedsminister Yuli Edelstein siger til tv-stationen Channel 12, at der ikke vil mangle doser til andet skud til dem, der allerede har fået den første vaccination. Tirsdag godkendte Israel Moderna-vaccinen, som EU skal diskutere onsdag.

Sydafrika er det afrikanske kontinents hårdest ramte land og kæmper desuden mod en ny mutation af coronavirussen. Men som andre afrikanske lande har Sydafrika svært ved at skaffe vacciner. Mens både Pfizer-BioNTech og AstraZeneca har sagt, at de planlægger at levere doser til landet, har det amerikanske selskab Moderna ingen planlagte leveringer til Afrika. Desuden kan vaccinen fra AstraZeneca muligvis først næste år være klar til levering i Sydafrika. Sydafrika vil modtage doser nok fra Pfizer-BioNTech til at kunne vaccinere 10 procent af landets befolkning gennem det såkaldte Covax-initiativ, som skal sikre fordeling til verdens fattigste lande. Sydafrika forhandler om vacciner til resten af befolkningen og regner med, at alle vil være vaccineret senest ved udgangen af 2021.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere