0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Johanna Geron/Ritzau Scanpix
Foto: Johanna Geron/Ritzau Scanpix

De mødtes virtuelt den 30. december 2020 og indgik en stor investeringsaftale: Kinas præsident Xi Jinping, EU-præsident Charles Michel, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrigs præsident Emmanuel Macron og EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen

Overraskende aftale mellem EU og Kina har fået verden til at spærre øjnene op

Efter et år, hvor Kina slog ned på demokratiet i Hongkong og holdt millioner i tvangsarbejde, har EU pludselig indgået en stor investeringsaftale med kommuniststyret. En klar pr-sejr for Kina, der med aftalen slår en kile ind mellem EU og USA. Nu skal den kontroversielle aftale godkendes i EU-Parlamentet. Det bliver ikke let, for parlamentarikerne har sat sig højt på den moralske hest.

FOR ABONNENTER

I syv år har de forhandlet, EU og Kina, om en stor investeringsaftale. Det gik trægt, for parterne var ærligt talt langt fra hinanden, fik EU-journalisterne at vide, senest i september efter endnu et magert EU-Kina-møde. Men så, nærmest ud af det blå, indgik parterne 30. december, mens det meste af Bruxelles holdt juleferie efter et opslidende Brexitforløb, den store investeringsaftale CAI, Comprehensive Agreement on Investment.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Mere fra os

Annonce