0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Europæere: USA's politiske system er ødelagt

En undersøgelse af 15.000 europæere i 11 forskellige lande, heriblandt Danmark, viser, at et flertal tror, at Kina inden for det kommende årti vil blive mere magtfuld end USA. EU ses ikke som et bud på en supermagt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Matt Rourke/AP
Foto: Matt Rourke/AP

Den nye amerikanske præsident Joe Biden vil være så opslugt af interne splittelser, at det ikke er sandsyligt, at USA vil være i stand til at løse store internationale problemer, mener et flertal af europæerne i 11 forskellige lande. (AP Photo/Matt Rourke)

Internationalt

Mens mange europæere glæder sig over udsigten til en ny amerikansk præsident, tror et flertal ikke på, at Biden kommer til at føre USA tilbage til rollen som verdensleder i internationale spørgsmål som klimaforandring og truslen fra Kina.

Det viser en ny spørgeundersøgelse foretaget af Datapraxis and YouGov for tænketanken European Center for Foreign Relations, ECFR, hvor 15.000 europæere fra 11 forskellige lande, blandt andre Danmark, er blevet spurgt til deres syn på USA’s plads i verden efter Donald Trump.

Undersøgelsen, som er foretaget fra slutningen af november til begyndelsen af december, viser, at 6 ud af 10 i de adspurgte europæiske lande, mener, at det amerikanske politiske system er helt eller delvis ødelagt.

»Undersøgelsen afslører en udbredt skepsis omkring USA’s fremtidige kurs og viser, at mens mange europæere har sympati med den nye indehaver af embedet i Det Hvide Hus, mener et flertal, at the amerikanske politiske system er ødelagt«, skriver Ivan Krastev og Mark Leonard, som har udarbejdet rapporten The Crisis of American Power: How Europeans see Biden’s America, om perioden efter Trump.

På tværs af de 11 undersøgte lande, Polen, Ungarn, Danmark, Tyskland, Holland, Italien, Spanien, Sverige, Storbritannien, Portugal og Frankrig, finder 51 procent af de adspurgte det ikke sandsynligt, at USA vil være i stand til at reparere sine interne splittelser og investere i at løse internationale problemer som klimaforandringer, fred i Mellemøsten, relationerne med Kina og den europæiske sikkerhed.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere