0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Trumps benådninger handler om loyalitet, men ligner også noget, han har set et forargeligt tv-indslag om

Donald Trump er langtfra den første præsident, der benåder politiske allierede. Den forfatningssikrede ret hviler på princippet om, at det er bedre, at en skyldig går fri, end at en uskyldig dømmes i et USA, hvor retssystemet i forvejen er politiseret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mandel Ngan/Ritzau Scanpix
Foto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix

Donald Trump og Steve Bannon kørte parløb, indtil Bannon i 2017 blev fyret efter interne stridigheder. Nu har Trump så benådet sin gamle ven, der var tiltalt i en svindelsag.

Internationalt

Det er først og fremmest et udtryk for Donald Trumps loyalitetsopfattelse, at han i sin sidste tid som præsident har benådet en stribe af sine nærmeste støtter, senest sin tidligere kampagnechef Steve Bannon.

Det mener Frederik Hjorth, der er adjunkt ved Statskundskab på Københavns Universitet og blandt andet forsker i amerikansk politik.

»Jeg forstår det som noget, der afspejler Donald Trumps loyalitetstænkning. Det endte jo skidt mellem ham og Bannon, og nu har han så vurderet, at Bannon har gjort sig fortjent til en benådning«, siger han.

Frederik Hjorth mener umiddelbart ikke, at Donald Trump er gået længere end tidligere præsidenter i sin udøvelse af den forfatningssikrede ret, som amerikanske præsidenter har, til at nedsætte straffen eller helt benåde personer, der er dømt for kriminalitet.

En ret som hans forgænger, Barack Obama, blandt andet brugte på at benåde eller sænke straffen for stribevis af ikke-voldelige narkoforbrydere, som, Obama mente, havde fået en straf, der ikke stod mål med grovheden af deres lovovertrædelser.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere