0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Vil undersøge mulige krigsforbrydelser: Straffedomstol efterforsker israelsk-palæstinensisk konflikt

International domstol vil efterforske begge sider i konflikten mellem det palæstinensiske selvstyre og Israel.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den Internationale Straffedomstol (ICC) vil åbne en formel efterforskning af mulige krigsforbrydelser begået i palæstinensiske territorier.

Det oplyser domstolens chefanklager, Fatou Bensouda, onsdag i en udtalelse.

Efterforskningen vil fokusere på begge sider i konflikten mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre, lyder det.

»Vi åbner en efterforskning i kølvandet på næsten fem års omhyggelige, indledende undersøgelser udført af mit kontor«, siger hun.

»Vi bekymrer os først og fremmest om krigsofre - både palæstinensiske og israelske - efter lang tids vold og usikkerhed, der har skabt stor lidelse og fortvivlelse hos alle parter«, siger chefanklageren.

Hun understreger samtidig, at ICC vil se sagen fra begge sider.

»Mit kontor kommer til at have den samme værdifaste, upartiske tilgang, som det har haft i alle situationer, hvor det har haft kompetence«, lyder det.

ICC’s beslutning kommer, efter at domstolen den 5. februar afgjorde, at konflikten falder inden for dens kompetence. Afgørelsen blev dengang mødt af kritik fra den israelske regering og USA.

Det palæstinensiske selvstyre bifaldt afgørelsen. Styret er også tilfreds med, at ICC onsdag meddeler, at den har valgt at åbne en efterforskning.

Det ’er et længe ventet skridt, der tjener Palæstinas utrættelige jagt på retfærdighed og ansvarlighed’, siger styrets udenrigsministerium.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har onsdag eftermiddag ikke kommenteret ICC’s udmelding. Men i februar, da den afgjorde, at den havde kompetence på området, var hans holdning klar.

»Når ICC efterforsker Israel for falske krigsforbrydelser, så er det ren og skær antisemitisme«, lød det dengang fra Netanyahu.

ICC er den eneste permanente internationale domstol med kompetence til at behandle folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Israel er ikke medlem af ICC og har længe været voldsomt imod en efterforskning. Det palæstinensiske selvstyre blev medlem af ICC i 2015.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter