Det har indtil videre kostet Forsvarsministeriet og statskassen 30 millioner kroner plus moms at forsøge at undgå at betale i alt 540.000 kroner i erstatning til 18 irakiske krigsfanger, som blev mishandlet under en mission ved navn Green Desert i Irak i 2004. Det viser Politikens aktindsigt i Forsvarsministeriets udgifter til sagen.
Danske soldater og dermed Forsvarsministeriet har ifølge en dom i Østre Landsret fra 2018 et medansvar for mishandlingen. Overgrebene blev udført af irakiske soldater og politifolk og ikke af de danske soldater, men de danskerne burde ifølge dommen have kendt til risikoen for overgreb på fangerne og derfor gjort mere for at undgå, at de fandt sted.
Irakerne har fået fri proces i en civil erstatningssag, og dermed fastlægges betalingen til irakernes advokater af sagens dommere. De tre advokater, der har ført sagen ved landsretten og nu i Højesteret, har i alt fået udbetalt 6,6 millioner kroner plus moms i salær, hvilket svarer til godt 20 procent af Forsvarsministeriets udgifter til Kammeradvokaten.
Der er der intet loft over, hvor dybt staten – her Forsvarsministeriet – kan gribe i egne lommer for at vinde eller forsinke civile retssager mod borgere og virksomheder. Derudover trækker Kammeradvokaten gratis på embedsværket i forsvars-, justits-, udenrigs- og statsministerierne.
Professor, dr.jur. Frederik Waage fra Syddansk Universitet er ekspert i statens rolle som part i sager mod borgere og private virksomheder. Han betegner de 30 millioner kroner som uforholdsmæssigt mange penge for statskassen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her