0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Navalnyjs læge i Omsk var sporløst forsvundet i to dage

Politiet i Omsk - 2200 kilometer øst for Moskva - siger, at lægen Alexander Murakhovskyj er dukket op igen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Sergei Karpukhin/Ritzau Scanpix
Foto: Sergei Karpukhin/Ritzau Scanpix

En sibirisk læge, som behandlede Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, da han faldt om under en indenrigsflyvning i Rusland sidste år, er forsvundet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sibirisk læge, som behandlede Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, da han faldt om under en indenrigsflyvning i Rusland sidste år, var flere døgn, hvilket udløste en omfattende eftersøgning i weekenden.

Men lægen kom mandag ud af en skov ved egen hjælp og tog kontakt til indbyggerne i en lille landsby. Han var ved godt helbred.

Politiet i Omsk-regionen - omkring 2200 kilometer øst for Moskva - siger, at lægen Alexander Murakhovskyj forlod en base for jægere i et terrængående køretøj fredag.

Udrykningstjenester og livreddere med støtte fra droner, helikoptere og frivillige blev lørdag sat ind i en stor eftersøgning.

Murakhovskyj var ledende overlæge på hospitalet i den sibiriske by Omsk, hvor Navalnyj blev behandlet. Han blev senere forfremmet til regionens sundhedsminister.

Lægen vakte international opsigt ved at hævde, at Navalnyj havde en stofskiftesygdom. Navalnyj kritiserede efterfølgende lægen og sagde, at denne var blevet belønnet for at finde en diagnose

Navalnyj blev syg om bord på et fly fra Sibirien til Moskva den 20. august sidste år. Han blev først indlagt i Omsk. Efter intense forhandlinger med myndighederne blev han senere fløjet fra Omsk til Berlin for at blive behandlet der.

Laboratorieundersøgelser fra tre europæiske lande fastslog derefter, at Navalnyj var blevet forgiftet af nervegiften Novitjok, som blev udviklet i sovjetæraen. Dette blev endvidere bekræftet af eksperter hos verdens globale overvågningsorgan for kemiske våben.

Har afvist beskyldninger

Den potente nervegift blev udviklet under Sovjetunionen og blev også anvendt under et attentatforsøg på en tidligere russisk agent i den britiske by Salisbury i 2018.

Kreml har konsekvent afvist beskyldninger om, at de russiske myndigheder har været involveret i noget forsøg på at såre eller dræbe Navalnyj.

Navalnyj begyndte 23. april gradvist at udfase en sultestrejke i den fængselskoloni, hvor han er indsat, efter en dom på 3,5 års fængsel.

Da han allerede har udstået en husarrest, skal han afsone 2,5 år i straffelejren.

Navalnyj blev dømt for at have brudt betingelserne for en betinget dom, mens han blev behandlet i Berlin.

Dommen fik han for skatteunddragelse tilbage i 2014.

ritzau

Læs mere: