0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU presser Lukasjenko med sanktioner på gødning og våben

Hårdere sanktioner vil skade Hvideruslands økonomi i betydelig grad, siger EU’s udenrigschef før ministermøde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Vasily Fedosenko/Ritzau Scanpix
Foto: Vasily Fedosenko/Ritzau Scanpix

Hvideruslands stærke mand, Alexander Lukasjenko, er ildeset i Vesten.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med en beslutning om bredere økonomiske sanktioner er EU-landene enige om at lægge et markant tungere pres på Aleksandr Lukasjenkos styre i Hviderusland. Udenrigsministrene har mandag bekræftet beslutningen på et møde i Luxembourg.

Det sker, efter at man fredag i sidste uge fik Østrig, som har betydelige bankinteresser i Hviderusland, med. Også andre EU-lande har udtrykt bekymring over negative nationale effekter af forbud, men alle blev enige. Blandt sanktionerne er et eksportforbud på sportsvåben og aflytningsudstyr, og et importforbud på olie og potaske, som benyttes til gødning og er en betydelig del af landets eksport.

»Vi får en fjerde sanktionspakke, som gør rigtig ondt på Lukasjenko og hans regime«, siger udenrigsminister Jeppe Kofod, da han ankommer til mødet.

Både USA, Canada og Storbritannien har mandag også meddelt, at de indfører sanktioner mod personer, virksomheder og organisationer i Hviderusland.

»Jeg har presset på for en koordinering af sanktioner med ligesindede lande. Ikke mindst USA, Canada og Storbritannien. Når vi står sammen i så bred en gruppe, så kan vi reelt få presset Lukasjenko. Det giver mig håb. Men det er besværligt med Belarus (Hviderusland, red.)«, siger Kofod.

EU’s sanktioner mod de forskellige sektorer er ikke implementeret endnu. Den præcise dato kendes ikke endnu.

»De vil ramme sektorer i den hviderussiske økonomi, som er direkte koblet til eksport. De er til for at lægge pres på Hviderusland. De vil skade landets økonomi i betydelig grad«, siger EU’s udenrigschef, Josep Borrell, før mødet.

Samtidig føjes yderligere 86 personer, organisationer og virksomheder til en sanktionsliste. De får indefrosset midler i EU og indrejseforbud. I forvejen er der flere end 80 på den sanktionsliste. EU-landene har også indført landings- og flyveforbud.

Sanktionerne følger præsidentvalget sidste år, hvorpå styret slog hårdt ned på demonstranter. Lukasjenko vandt ifølge landets officielle valgresultat. Men der var ifølge EU – og flere andre – snyd og bedrag med i spillet. De fastholder, at det var oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja, som vandt. EU anerkender ikke Lukasjenko som præsident.

Tyskland har sagt, at sanktionerne skal fastholdes, indtil Hviderusland afholder et fair og frit valg.

»Det er rigtig vigtigt, at det gør ondt på dem, og at det kan afskrække andre i regimet fra at støtte Lukasjenko, hvis de kan se, at det faktisk har konsekvenser for dem selv«, siger Kofod.

EU-Kommissionen har forberedt en hjælpepakke på 22 milliarder danske kroner til Hviderusland, som ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen vil blive taget i brug,