0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kofod efter danske soldaters exit fra Afghanistan: Udfordringen er monumental

Det er et afgørende vigtigt udenrigs- og sikkerhedspolitisk kapitel, der slutter, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

I 20 år har der været danske soldater i Afghanistan. Tirsdag tog den sidste hjem.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark sætter tirsdag punktum for to årtiers militær indsats i Afghanistan, efter at USA tidligere i år har sat en slutdato for den amerikanske mission. De danske soldater forlader et land, som fortsat er splittet, uroligt og visse steder farligt at bo og opholde sig i.

»Alle kan se, at udfordringen i Afghanistan stadig er monumental. Det er stadig et land, som kræver et engagement. Derfor fortsætter vi også med vores civile indsats«, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med et møde i Luxembourg.

Danmark har været i Afghanistan med soldater siden 2002. Beslutningen om at udsende dem blev truffet af Folketinget efter angreb i Washington, D.C., og New York 11. september 2001, som al-Qaeda med Osama bin Laden i spidsen stod bad.

»Det er et helt afgørende vigtigt udenrigs- og sikkerhedspolitisk kapitel, der nu bliver sat punktum for med vores lange tilstedeværelse af soldater, som i den grad har ofret sig for Danmark og vores sikkerhed«, siger Kofod.

Ifølge udenrigsministeren har den vigtigste opgave været at forhindre terror mod Danmark og Vesten. Desuden har danske soldater, tilføjer han, været med til at sikre afghanernes frihed og hjulpet ikke mindst kvinder i samfundet og piger til at kunne komme i skole.

Under den lange mission i Afghanistan har flere tusinde koalitionssoldater mistet livet. 37 danske soldater blev dræbt, mens syv døde som følge af sygdomme, ulykker eller andre årsager.

»Det er klart, at når man ser på de tab, som vi har haft, så er det meget svært. For det er familier, det er venner. Det er noget, der gør ondt. Men det er ikke forgæves. Det har gjort Danmark mere sikkert. Derfor skal det understreges fra min side en fuldstændig dybfølt tak til de danskere, som har gjort tjeneste i Afghanistan, som har stillet sig op i forreste række og nogle med den højeste omkostning, for at vi andre kan leve sikkert. Det er noget, som vi er evigt taknemmelige for«, siger Kofod.

Beslutningen om at trække sig