0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Rusland vil samarbejde med Grønland om fiskeri

Flere stormagter har søgt indflydelse i Grønland. Rusland vil blandt andet samarbejde om fiskeri.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ivan Boll
Foto: Ivan Boll
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rusland har vist stor interesse for et tættere samarbejde med Grønland. Både når det gælder ressourcer, råstoffer og kulturelt samarbejde, skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

De russiske planer om et tættere samarbejde kan læses i den udenrigspolitiske redegørelse, som det grønlandske parlament, Inatsisartut, skal behandle 28. oktober, skriver mediet.

Den russiske topdiplomat Vladimir Barbin, der er ambassadør i Danmark, bekræfter de russiske ønsker over for det grønlandske medie.

»Rusland har et stort ønske om tættere relationer til Grønland. Vi har så meget til fælles i den arktiske region, at vi alle kan få glæde af et samarbejde, fordi vi på den måde kan lære af hinanden«, siger Vladimir Barbin til Sermitsiaq.

EU og USA bejler også til Grønland

For Rusland handler det om at få udnyttet ressourcerne bedst muligt, særligt når det gælder fiskeripolitikken, siger ambassadøren. Ifølge Vladimir Barbin ønsker Rusland at samarbejde om at regulere ressourcerne, så »de arktiske kyststater får lige muligheder i fiskeriet«.

Rusland er langtfra den eneste stormagt, der søger indflydelse i Grønland. Også Kina og USA gør sig anstrengelser for at stå stærkere i regionen. I sidste uge meldte EU også, at det ville styrke sit engagement i den arktiske region ved at oprette et kontor i Nuuk. Det blev ikke oplyst, hvornår kontoret vil stå klart.

Arktis bliver anset som en strategisk vigtig region at være til stede i. Den er rig på naturressourcer og sjældne jordarter, som blandt andet spås en stor rolle i den grønne omstilling.

ritzau

Læs mere: