0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Højspændt debat: »Polens udtræden kommer tættere og tættere på«

Polens regeringsleder, Mateusz Morawiecki, afviser, at landet vil forlade EU, selv om domstolsafgørelse har sat gang i rygter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Pascal Rossignol/Ritzau Scanpix
Foto: Pascal Rossignol/Ritzau Scanpix

EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, byder Polens regeringsleder, Mateusz Morawiecki, velkommen forud for deres møde i Bruxelles.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatningen står højest i Polen. Det understreger Polens regeringsleder, Mateusz Morawiecki, tirsdag i EU-Parlamentet.

Her er han inviteret til en debat om en nylig afgørelse fra Polens øverste domstol, forfatningsdomstolen. Den opsigtsvækkende afgørelse siger, at EU-lov ikke altid har forrang over Polens lovgivning.

»Den polske forfatning er den højeste retsakt i Polen. Den står over enhver anden form for retskilde. Det vil blive forsvaret af den polske regering og det polske parlament. Polen accepterer EU-lovgivning, men vil ikke lade sig true. Vi forventer dialog, men det kræver, at der kommer ændringer på bordet«, siger Morawiecki.

Han afviser samtidig, at der kan blive tale om, at Polen vil forlade EU. Det er rygter uden hold i sandheden, siger han.

Afgørelsen fra den polske domstol har vakt voldsom røre i EU, hvor det i traktaterne er beskrevet, at EU-lov har forrang over national lov.

Den polske premierminister mener, at der bliver gjort forskel på EU’s medlemslande. Nogle lande bliver betragtet som andenrangslande, hvilket kommer til udtryk ved kritikken af Polen, mener han.

»Vi vil ikke og bør ikke forholde os tavse, når vores land bliver angrebet. Især ikke når det sker på en ensidig og uretfærdig måde. Det er uacceptabelt at tale om økonomisk straf. Jeg ønsker ikke, at EU-politikere afpresser Polen. Polen er et stolt land«, siger han.

Afbrudt under tale

Morawiecki bliver undervejs i sin tale i parlamentet afbrudt, fordi han går over den tildelte taletid. Men han insisterer på at fortsætte, hvilket han ender med at få lov til.

»Vær venlig ikke at afbryde mig«, snerrer han.

Bagefter bliver det noteret fra formandsstolen, at EU-Parlamentet i hvert fald har givet ham rigelig af tid til at forklare sig. Og at en måde at vise respekt for EU og institutionerne er ved at overholde t