0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Fire overlevende pirater udgør et »kæmpe problem«, siger ekspert

Fire formodede pirater er onsdag blevet skudt af den danske fregat Esbern Snare. Fire overlevende pirater ender sandsynligvis med at blive sat fri og slippe med skrækken, siger ekspert, der kalder det et ’kæmpe problem’.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lars Magne Hovtun/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Magne Hovtun/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er langt fra hver dag, at et dansk skib er i åben ildkamp, som det onsdag er sket i Guineabugten, hvor fire formodede pirater er blevet skudt af danske soldater på fregatten Esbern Snare. Det forklarer Lars Bangert Struwe, der er generalsekretær i tænketanken Atlantsammenslutningen og igennem mange år har forsket i pirateri.

»Typisk har pirater forstået, at i det øjeblik der kommer et stort skib, en helikopter og nogle hurtiggående både, så gælder det om at holde så lav profil som muligt og lade være at genere dem, fordi de har en helt anderledes ildkraft end piraterne. Vi er virkelig ude i undtagelsen her«, siger han.

Forsvaret meddelte torsdag formiddag, at den danske fregat Esbern Snare onsdag har dræbt fire personer i farvandet ud for Afrikas vestkyst, som ifølge Forsvarets vurdering er pirater. Samtidig er fire andre tilbageholdt.

Forud for ildkampen havde besætningen på Esbern Snare bemærket et skib med otte mænd om bord, hvor der kunne ses en række af de redskaber, man forbinder med pirateri, herunder stiger.

Forsvaret skriver i en pressemeddelelse, at de danske soldater på Esben Snare forsøgte at kommunikere til skibet, at det skulle standse, hvilket ikke skete. De danske soldaterne afgav varselsskud, hvilket blev besvaret med direkte skud fra de formodede pirater.

»Piraterne har her lavet den meget store fejl, at de skød på frømændene, da der blev afgivet varselsskud. Så træder reglerne om selvforsvar i kraft, og så må de (frømændene, red.) nedkæmpe dem, der gør et forsøg på at dræbe dem. Det er meget usædvanligt, at pirater på den måde har taget kampen op mod en markant overlegen fjende«, siger Lars Bangert Struwe.

Tilbageholdte pirater er »kæmpe problem«

Ingen danske soldater er døde, men efter ildkampen sank piratskibet. Forsvaret oplyser, at en tværministeriel arbejdsgruppe nu skal finde ud af, hvad der skal ske med fire mænd, der er tilbageholdt på Esbern Snare.

Foreløbigt bliver de fire pirater fremstillet i grundlovsforhør in absentia torsdag klokken 14 i Københavns Byret, oplyser Rigspolitiet på Twitter.

Ifølge Lars Bangert Struwe er håndteringen af piraterne forbundet med en lang række dilemmaer.

»Udfordringen er præcis den samme, som vi havde i 2008, da vi første gang var på piratoperationer - nemlig hvem pokker der skal retsforfølge de her pirater. Er der lokale, der vil påtage sig ansvaret for at retsforfølge dem? Har vi beviser nok for, at de er pirater? Skal de til Danmark og retsforfølges? Og skal de i dansk fængsel, hvis vi retsforfølger dem her?«

Danske regler gør, at det ikke umiddelbart en mulighed at udleverer de formodede pirater til et afrikansk land, der kan stå for at retsforfølge dem, forklarer han.

»Problemet er, at vi risikerer at udlevere dem ti