0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Derfor samler Politiken ind – og sådan gør vi

5. december 2022
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter russiske ødelæggelser af el-, varme- og vandforsyningen er millioner af ukrainere truet på livet op til denne vinter. Derfor er Politiken gået sammen med foreningen Bevar Ukraine om en indsamling af penge til ovne, termoundertøj, soveposer, powerbanks og el-generatorer. Her svarer Politikens internationale kommentator Michael Jarlner på spørgsmål om indsamlingen.


Hvordan støtter jeg?

Der er tre muligheder:

SMS: Bidrag med 150 kroner ved at skrive Ukraine og send til nummer 1416.

Mobilepay: Du kan selv vælge beløb ved at sende til nummer 245001, eller ved at klikke her.

Bankoverførsel: Du kan overføre til en konto i Nordjyske Bank med følgende oplysninger Reg.nr: 9033 Konto.nr: 1059440 Husk at skrive ’Ukraine’ i tekstfeltet.

Hvorfor samler Politiken ind til Ukraine?


»Denne vinter vil blive livstruende for millioner af mennesker i Ukraine«, fastslog lederen af FN’s verdenssundhedsorganisation WHO’s europæiske afdeling, Hans Kluge, under et besøg i den ukrainske hovedstad Kyiv 21. november. Det er egentlig svaret.


Kunne det uddybes lidt?


Naturligvis. I et forsøg på at nedbryde den ukrainske befolknings moral forsøger russisk militær med målrettede missil- og droneangreb at lamme strøm-, vand- og varmeforsyningen i Ukraine. Omkring halvdelen er nu enten ødelagt eller beskadiget. Og forude venter en vinter med temperaturer ned til minus 20 grader.


Så det er skidt?


Det er meget skidt. Vi tillægger indimellem ukrainere og russere en næsten overmenneskelig evne til at klare kulde. Og det er naturligvis rigtigt, at de ofte er mere hårdføre end os, men altså... Som føromtalte Hans Kluge formulerede det: »Koldt vejr kan dræbe«. Og den kan i høj grad dræbe, når der oveni krig og bombardementer hverken er varme eller strøm, men derimod kulde, sne og regn.


Hvordan er samfundet rustet til det?

Rusland har ført skyggekrig i det østlige Ukraine i syv år, mens resten af landet har været under angreb siden 24. februar i år. Økonomien er derfor allerede i ruiner. Sundhedssystemet er i ruiner. Mange tusinde er blevet dræbt, såret og/eller traumatiserede. Og det bliver kun værre med vinterens komme. Sneen er allerede faldet de første steder i Ukraine, også i hovedstaden Kyiv.


Hvad er det så, Politikens læsere samler ind til?

Vi samler ind til flere ting: Termoundertøj, varme soveposer, små ovne, powerbanks og tilskud til større strøm-generatorer. Man kan sende en sms med teksten Ukraine til nummer 1416 og bidrage med 150 kroner per gang. Eller donere et andet beløb efter eget valg via mobilepay på nummer 245001


Og hvordan er I nået frem til lige det?

Vi har rådført os med foreningen Bevar Ukraine, som er dem, vi samler ind til, og som har arbejdet med nødhjælp til Ukraine siden starten på den russiske skyggekrig og annekteringen af Krim i 2014.


Det virker som lidt blandede bolsjer?


Det kan man sige, men der er faktisk en sammenhæng i tingene. De små ovne kan erstatte ødelagte varmeanlæg, men kun til et vist punkt. Så mange pakker sig ind i termoundertøj og, om natten, også i soveposer.


Men powerbanks?


Mange byer er ramt af såkaldte burn-outs, hvor der ikke er strøm i måske otte timer om dagen. Derfor fylder man sine reservestrømforsyning op i perioder med strøm, så man kan sikre sin mobiltelefon. Det er ofte fra den, man får varsler om bombeangreb, og andre livsvigtige informationer. Det er den, man bruger til at finde pårørende, måske børn der er fanget på vej hjem i en bombekælder.


Men el-generatorer ... det er jo en stor ting?


Ja, og det er en meget vigtig ting. En elgenerator kan forsyne en eller flere husstande. Eller måske ligefrem dele af et hospital. Forleden viste et hold kirurger, hvordan de måtte operere et bombesåret barn i lyset fra lygter og mobiler, fordi strømmen gik. Dødbringende bombardementer, mangel på strøm osv. er en mildt sagt giftig cocktail.


Hvor får I tingene fra?


Noget kan skaffes lokalt, noget i Polen og andet lokalt i Ukraine. På grund af inflation og råvaremangel kan priser og udbud svinge noget, men foreningen Bevar Ukraine har et stort netværk.


Hvilke priser taler vi så om?


Vi har disse cirkapriser:

Termoundertøj: 240 kroner

Powerbanks: 230 kroner

Soveposer: 750 kroner

Ovne: 350 kroner

El-generator: 5.000 - 30.000 kroner

(fra husstand til f.eks. hospitalsbrug)

Hvordan fordeles det?


Folk og frivillige fra Bevar Ukraine kører varerne til fordelingscentre rundt om i Ukraine. Derfra fordeles hjælpen lokalt af folk, der kender folk og lokale behov.


Får militæret del i hjælpen?


Bevar Ukraine uddeler kun hjælp til civile, og det lægger Politiken stor vægt på. Dette er hjælp til civile.


Hvem er Bevar Ukraine?


Det er et netværk af primært herboende ukrainere i hele Danmark, herunder medstifteren Andrii Kuzmyn. Men der er også en dansk indsamlingschef, Ole Egeblad, der tidligere har arbejdet med bl.a. Danmarksindsamlingen.


Hvordan foregår det så?


Forskellige transportfirmaer, der bruger ukrainske chauffører til at hente varer op til Danmark, lader Bevar Ukraine bruge deres tomme lastbiler på vejen retur. Omkostningerne ved transport i.f.m. denne indsamling dækkes fra anden side, og langt det meste er frivillig arbejdskraft.


Men hvem samarbejder Bevar Ukraine ellers sammen med?


De samarbejder p.t. med bl.a. Veluxfonden om forsyninger med hospitalssenge og med Dansk Flygtningehjælp, der støtter foreningens arbejde. Dansk Industri har stillet lokaler til rådighed i København, mens PostNord sponserer et lager i Ringsted.