Amnesty: Koalition sløser med civilbefolkningen i Syrien

I indsatsen mod Islamisk Stat er der ikke nok fokus på de civile, lyder kritikken fra Amnesty i ny rapport.

Internationalt

Den amerikansk ledede koalition forsøger at bekæmpe Islamisk Stat i både Syrien og Irak.

Men koalitionen er ikke forsigtig nok, og det betyder, at antallet af civile drab er alt for højt i Syrien, mener Amnesty i en ny rapport.

Desuden lyder kritikken, at USA ikke i tilstrækkelig grad anerkender civile tab.

»USA har indtil videre kun stået ved ét civilt tab«, siger Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty og fortsætter:

»Kilder, som vi har talt med og som rapporten bygger på, siger, at det simpelthen ikke går godt nok for den amerikansk ledede koalition med at undgå civile tab«.

I stedet bliver tabene fejet ind under gulvtæppet, lyder det fra Amnesty.

»Og når der er forlydender om civile tab, så kan vi ikke se, at USA går ordentligt ind og efterforsker. Det kan vi ikke tage seriøst«, siger Claus Juul.

I 11 angreb, som Amnesty har undersøgt, har koalitionen anerkendt ét civilt tab, men ifølge organisationen er tallet omkring 300.

Derfor håber Amnesty, at rapporten kan være med til at kaste mere lys på, at civile tab skal undgås i kampen mod Islamisk Stat.

»Vi håber, at koalitionen nu vil sætte sig ned, kigge hinanden i øjnene, og blive enige om, at man skal stramme sig an«.

Samtidig medgiver Claus Juul, at der kan forekomme militære operationer, hvor det er vanskeligt at undgå civile tab.

Han anmoder blot om, at der kommer større fokus - ikke mindst for de efterladtes skyld.

»Man kan stå i en situation, hvor Islamisk Stat har gravet sig ned i en by, hvor det simpelthen er umuligt at indtage byen, uden at det går ud over civile«.

Amnesty fastslår, at eventuelle civile tab i højere grad bør efterforskes, samtidig med at de efterladte får tildelt erstatning for deres tab.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce