Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: Leveret af Amr Arafa
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny hjemmeside gør det nemmere at åbne dit hjem for flygtninge

Lån din sofa eller seng ud til en flygtning eller et offer for vold i hjemmet på siden 'Emergencybnb', der åbnede officielt i sidste uge.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange husker det.

Et billede, der gik verden rundt i september 2015, hvor en ungarsk tv-reporter spænder ben for en far på flugt med sit barn på armen.

For den 34-årige Amr Arafa var det et billede, som ikke kun gjorde indtryk på ham. Det blev afgørende for, hvordan han vil bruge sit liv.

»Jeg græd bogstaveligt talt, da jeg så klippet. Det var der, det gik op for mig, at jeg måtte gøre noget rigtigt. At ’like’ og dele ting på sociale medier ikke var nok«, skriver Amr Arafa i en emailkorrespondance med Politiken.

Klippet blev startskuddet for hjemmesiden ’EmergencyBNB’, som officielt blev lanceret i sidste uge med Amr Arafa som skaber og direktør.

Hjemmesiden fungerer som den populære boligudlejningsside Airbnb, men i stedet for at leje et værelse ud for penge, kan mennesker åbne deres hjem for en flygtning eller et offer for vold i hjemmet uden nogen kontant belønning.

Siden er ikke tilknyttet det oprindelige Airbnb på anden måde, end at den har lånt formatet.

Ingen danske værter

EmergencyBNB er bygget op på den måde, at man som flygtning eller offer for vold i hjemmet kan søge på en by eller et land og se, hvor og om der er nogen, der vil åbne deres hjem.

Derefter sender man en email til værten, der ellers er anonym på hjemmesiden.

Lige nu er der flere hundrede værter verden over. I Danmark er der dog ingen åbne døre endnu, og et verdenskort på siden afslører, at den tætteste vært er i Tyskland.

Men det håber Amr Arafa snart vil ændre sig.

»Mit ønske er, at antallet af værter i et land skal afspejle landets sociale tilstand og sympati for ønsket om at hjælpe flygtninge«, siger Amr Arafa, der er fra Egypten, men bor i USA.

Det var der, det gik op for mig, at jeg måtte gøre noget rigtigt. At ’like’ og dele ting på sociale medier ikke var nok

Amr Arafa ved endnu ikke, hvor mange matches der har været mellem de frivillige værter og dem, der har brug for det, men han oplyser, at det snart bliver muligt at vise, når hjemmesiden bliver opgraderet.

»Jeg er ved at lave en forbedret hjemmeside, der minder mere om Uber end om Airbnb. Her skal den sårbare kunne skrive en anonym besked til alle værter i en by, som så bagefter kan svare personen. Og så bliver der tilføjet flere kategorier af sårbare mennesker end flygtninge og ofre for vold i hjemmet, som man kan hjælpe«, siger han.

Tilvalg når man køber hus

For Amr Arafa er det utilmative mål med hjemmesiden, at flere mennesker skal hjælpe flygtninge.

»Målet er, at det skal være 'go-to' -stedet, for folk som har brug for et sted at være, når de oplever modgang i deres liv. Det skal være en platform for folk, der ikke længere vil finde sig i misbrug«, siger Amr Arafa.

:

Men burde flygtninge og ofre for vold i hjemmet ikke søge ind på professionelle hjem i stedet for i lokale hjem?

»Når du oplever en nødsituation, er der ikke altid tid til at søge professionel hjælp . Der er der kun tid til at søge beskyttelse fra nogen, som vil hjælpe dig« siger Amr Arafa.

Iværksætteren drømmer om, at det kan blive obligatorisk for huskøbere at udfylde et felt, hvor de skal svare på, om de vil låne et værelse ud til nogen i nød.

Misundelig på bror

Inden Amr Arafa fik ideen til EmergencyBNB, havde han længe været misundelig på sin bror Sherif Arafa, der tegner satiriske politiske tegninger.

»Min bror kunne med sine tegninger fremkalde stærke følelser hos andre«, siger Amr Arafa, der selv er en veluddannet mand med en baggrund som computeringeniør og en master i ledelse fra Harvard University i 2015.

Det der virkeligt kan gøre en forskel, er, når man gør det, man er god til i den gode sags tjeneste

»Det gik op for mig, at det, der virkeligt kan gøre en forskel er, når man dedikerer sine kompetencer - uanset hvad de er - i den gode sags tjeneste«, siger Amr Arafa.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden