ASYL Flygtninge i en lejr i Nauru bliver interviewet af journalister gennem hegnet. Menneskerettighedsgrupper har anklaget Australien for at igennem fingre med menneskerettighedskrænkelser i lejrene. Arkivfoto fra 2001.
Foto: Rick Rycroft/AP

ASYL Flygtninge i en lejr i Nauru bliver interviewet af journalister gennem hegnet. Menneskerettighedsgrupper har anklaget Australien for at igennem fingre med menneskerettighedskrænkelser i lejrene. Arkivfoto fra 2001.

Internationalt

Australien vil nægte flygtninge, som kommer med båd, adgang - for altid

Ny kontroversiel asyllov i Australien skal ifølge regeringen være et signal til menneskesmuglere.

Internationalt

Australien er på vej til at stramme landets ellers i forvejen stramme asyllov endnu en tak.

På et pressemøde i går fremlagde premierminister Malcolm Turnbull et forslag om, at asylansøgere, som ankommer til Australien med båd, aldrig vil få lov til at komme ind i landet.

Og loven skal - hvis det står til den australske regering - gælde med tilbagevirkende kraft.

Ifølge den britiske avis The Guardian vil det betyde, at bådflygtningene aldrig vil kunne få visum til Australien, hvis de har forsøgt at sejle til landet efter 19. juli 2013. Heller ikke som turist eller ved familiesammenføring. Loven vil ikke gælde børn under 18 år.

Budskab til menneskesmuglere

Premierminister Malcolm Turnbull mener, at det er afgørende at sende det »absolutte, ubøjelige og utvetydige budskab« til menneskesmuglere, så de ikke kan give flygtninge falske forhåbninger.

»Et generøst humanitært program og et harmonisk multikulturelt samfund afhænger af, at Australien har kontrol over sine grænser, og derfor må vi sende det samlede budskab, at hvis smuglere forsøger at bringe folk til Australien med båd, så vil de aldrig kunne bosætte sig her«, sagde han på gårsdagens pressemøde.

LÆS OGSÅ

Forslaget er ifølge den australske regering også nødvendigt for at stække menneskesmuglernes milliard-industri.

Ifølge The Guardian er det for tidligt at sige, om oppositionen i form af Labor-partiet vil støtte lovforslaget.

Danske politikere nægtet adgang til flygtningelejr

Det nye forslag lægger sig i halen på en australsk asylpolitik, som i forvejen er yderst stram og kontroversiel. Australien har siden 2012 flyttet asylansøgere, som er sejlet til landet, til lejre beliggende på små øriger i Stillehavet blandt andet på Nauru.

Disse lejre har været udsat for massiv kritik af menneskerettighedsorganisationer for vold, overgreb mod asylansøgerne, som sidder der på ubestemt tid.

Det var netop Nauru, som det danske integrationsudvalg havde planlagt at besøge, men hvor to danske politikere, SF-gruppeformand Jacob Mark og Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, blev udelukket fra, fordi de tidligere havde udtalt sig kritisk om forholdene i lejrene.

Kritik fra humanitære organisationer

Allerede nu har humanitære organisationer ifølge flere medier kritiseret lovforslaget for at være unødvendigt og ude af proportioner.

Talspersonen for Unicef Australien, Amy Lamoin, siger ifølge CNN, at forslaget hverken er rimeligt eller nødvendigt, og at det i højere grad straffer flygtningene, frem for at være en advarsel til menneskesmuglerne.

Datoen, forslaget tilbagedateres til, er valgt, fordi den tidligere Labor-premierminister Kevin Rudd netop 19. juli 2013 udtalte, at flygtninge, som kom sejlende med båd til Australien aldrig vil få lov at bosætte sig.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce