Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Frikendt. Den tidligere formand for EU-Kommissionen brød ingen formelle regler, da han tog et topjob hos Goldman Sachs. Moralsk er jobbet dog stadig et problem, mener et EU-udvalg.
Foto: Virginia Mayo/AP

Frikendt. Den tidligere formand for EU-Kommissionen brød ingen formelle regler, da han tog et topjob hos Goldman Sachs. Moralsk er jobbet dog stadig et problem, mener et EU-udvalg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra EU til Goldman Sachs: Udvalg frikender modstræbende Barroso for fusk

Ekspolitikeren burde dog ikke have taget et job hos Goldman Sachs, mener et EU-udvalg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et etisk udvalg under EU har frikendt José Manuel Barroso, den tidligere formand for EU-kommissionen, for at have brudt reglerne, da han lod sig ansætte af Goldman Sachs.

Udvalget kritiser ham ikke desto mindre for at have udvist manglende fingerspidsfornemmelse, da han takkede ja til posten.

»Der er ikke grundlag for at påvise en overtrædelse af pligten til at udvise integritet og sund dømmekraft«, skriver udvalget om Barroso, der først blev udpeget til bestyrelsesformand for Goldman Sachs’ investeringsbank i London, da han havde overstået den karensperiode på 18 måneder, der gælder for tidligere EU-kommissærer.

LÆS ARTIKEL

Men udvalgets tre medlemmer understreger samtidig, at de bestemt ikke bryder sig om Barrosos beslutning.

Han har ikke vist den omtanke, man kunne forvente af en person, der i år så mange år har bestredet så høj en post

»Han har ikke vist den omtanke, man kunne forvente af en person, der i år så mange år har bestredet så høj en post«, skriver de.

Symbolet på 'fjenden'

Goldman Sachs opfattes af nogle EU-politikere som selve symbolet på banksektorens mulige forsøg på at destabilisere euro-zonen, og ifølge udvalget »gjorde det skade på Kommissionens og hele EU’s omdømme«, da Barroso lod sig ansætte af netop den bank.

Det var Jean-Claude Juncker, José Manuel Barrosos efterfølger som kommissionsformand, der bad udvalget kigge på sagen, da ansættelsen udløste offentlige og politiske protester, ikke mindst i Frankrig.

Utilfredsheden er blandt andet kommet til udtryk ved, at 150.000 mennesker har skrevet under på et krav om at fratage Barroso hans pension fra EU.

LÆS ARTIKEL

Den tidligere kommissionsformand har selv beskrevet udvalgets undersøgelse som »diskriminerende« og »i strid med beslutninger, der er truffet i sager om andre tidligere kommissærer«.

Sagen fortsætter

Konklusionen om, at Barroso ikke formelt har brudt reglerne, er en sejr for ham, men sagen er tilsyneladende ikke slut endnu.

Chefen for en anden etisk instans i EU-systemet – den europæiske ombudsmands kontor – siger nemlig, at hun overvejer andre indgreb, herunder muligvis at indlede sin egen efterforskning af »denne vigtige sag«.

LÆS ARTIKEL

Emily O’Reilly siger, at det etiske udvalg »tilsyneladende kun baserer sin konklusion på tre dokumenter, der i forvejen var kendt af offentligheden«.

Hun tilføjer i en pressemeddelelse: »Der er ingen dokumentation for, i hvert fald ikke i konklusionen, at andre relevante dokumenter er blevet rekvireret eller modtaget, eller at man har talt med personer, der er relevante for sagen«.

Uklare regler

EU-kommissionen skal også selv beslutte, hvordan den vil reagere på det etiske udvalgs konklusion.

Kommissionen kan i princippet bede EU-domstolen om at afgøre, om den tidligere kommissionsformand har forsømt sin pligt til »udvise integritet og sund dømmekraft« efter sin fratrædelse. Men efter offentliggørelsen af det etiske udvalgs vurderinger er der næppe opbakning til at aktivere EU-domstolen.

Udvalget påpeger desuden, at det i sig selv er usædvanligt, at det blev bedt om at vurdere en ansættelse efter karensperioden på 18 måneder, og at EU’s regler er »uklare«, når det gælder etiske krav efter karensperiodens udløb.

Oversættelse: Tonny Pedersen

Med licens fra Financial Times

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden