Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Kilde: Politiken

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præsident Trump vil vende bunden i vejret på forholdet til Europa

Både Nato, Ruslandspolitik og frihandelsaftaler bliver kastet ud i uvished af USA’s nye præsident, advarer eksperter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Resultatet af den britiske folkeafstemning 23. juni var næppe begyndt at blive fordøjet, da Donald Trumps personlige helikopter dagen efter landede ved den luksuriøse golfklub, som han ejer, nær Turnberry i Skotland.

»Storslået«, sagde USA’s næste præsident om det britiske nej, der har kastet EU ud i en noget nær eksistentiel krise.

Desuden mente den amerikanske ejendomsmilliardær, at det ville være godt for forretningerne i hans golfklub med en rask lille krise, der kunne få det britiske pund til at rasle ned.

Hvis vi ikke kan få ordentlig tilbagebetaling for vores militærs enorme udgifter til at beskytte andre lande... ja, så er jeg absolut parat til at sige til de lande: 'Tillykke, nu kan I forsvare jer selv'

»Det var en utrolig kommentar. For det første er det uforståeligt, at en amerikansk leder ikke kan se de geopolitiske konsekvenser af, at Storbritannien forlader EU. For det andet har jeg stadig ikke fattet, hvordan det skulle kunne være godt for hans golfklub«, siger Jeremy Shapiro, forskningsleder ved European Council on Foreign Relations (ECFR).

Amerikaneren Shapiro har tidligere arbejdet for Brookings Institution i Washington, D.C., og inden da var han blandt andet toprådgiver om europæiske forhold i det amerikanske udenrigsministerium.

Lige som mange europæiske eksperter er Jeremy Shapiro dybt bekymret for de konsekvenser, Donald Trumps valg til Det Hvide Hus kan få for det transatlantiske forhold. For Europa og for Danmark.

»Jeg tvivler på, at Trump overhovedet ved, hvor Danmark ligger, og EU har han højst et perifert kendskab til. Men det mest alvorlige er de konsekvenser, som valget af ham vil få for europæisk sikkerhedspolitik«, siger Shapiro.

Betal - eller forsvar jer selv

I sin sejrstale her til morgen dansk tid anslog den kommende amerikanske leder ganske vist en meget mere forsonlig tone over for omverdenen, end han har gjort under valgkampen.

»Selv om vi altid vil sætte USA's interesser i første række, så vil vi opføre os retfærdigt over for alle. Vi vil søge fælles terræn, ikke fjendskab - partnerskab, ikke konflikt«, sagde Trump til sine jublende tilhængere.

Trump ser Nato som en slags lejesoldat-arrangement, hvor andre kan betale for USA's beskyttelse. Ikke andet. Den holdning vil dramatisk skade Nato

Men den forsikring bliver svær at tro på for mange af USA's partnerlande i Europa og andre steder i verden.

Under valgkampen skabte Donald Trump en gryende panik blandt de europæiske allierede – især i Østeuropa – ved som den første amerikanske præsidentkandidat nogensinde at så tvivl om USA’s forpligtelser i den transatlantiske forsvarsalliance, Nato.

Netop som USA sammen med resten af alliancen var ved at forberede forstærket udstationering af soldater for at berolige blandt andre Polen og de baltiske lande, sagde Trump, at den amerikanske hær kun skal beskytte dem, der vil betale nok for det.

»Hvis vi ikke kan få ordentlig tilbagebetaling for vores militærs enorme udgifter til at beskytte andre lande… ja, så er jeg absolut parat til at sige til de lande: ’Tillykke, nu kan I forsvare jer selv’«, sagde Donald Trump i juli til New York Times.

Kilde: Politiken.tv

Der er ikke i sig selv noget nyt i, at USA kræver større militære investeringer fra mange af de europæiske allierede. Det har både Barack Obama og andre tidligere præsidenter også gjort, og det ville Hillary Clinton ligeledes have gjort, hvis hun havde vundet valget. Men ingen af dem har sat spørgsmålstegn ved den solidaritet mellem USA og Europa, som er grundpillen i vestlig sikkerhedspolitik.

»Trump ser Nato som en slags lejesoldat-arrangement, hvor andre kan betale for USA’s beskyttelse. Ikke andet. Den holdning vil dramatisk skade Nato, og måske helt udhule alliancens betydning i løbet af de næste 4 til 8 år«, siger Jeremy Shapiro.

Trump elsker stærke mænd

Hos den britiske tænketank Centre for European Reform (CER) sidder udenrigspolitisk direktør Ian Bond lige så meget på nåle.

Ud over Trumps opfattelse af Nato er Bond meget bekymret over den nye amerikanske leders tydelige fascination af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

»Trump nærer en meget usund beundring for Putin og andre ’stærke mænd’, som bør bekymre amerikanerne og i høj grad også europæerne«, siger Bond.

Trump nærer en meget usund beundring for Putin og andre 'stærke mænd', som bør bekymre amerikanerne og i høj grad også europæerne

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både han og Shapiro betegner Donald Trumps opfattelse af, at han kan skabe et »kammeratligt« forhold til Putin som en meget alvorlig misforståelse. Den russiske leder har i realiteten »ingen interesse« i at opbløde forholdet til USA, fordi netop forestillingen om en ydre trussel er nødvendig for Putin, siger Shapiro.

Ian Bond fra CER mener samtidig, at hvor Hillary Clinton formentlig ville have strammet skruen over for Ruslands fremfærd i Syrien, så vil præsident Trump lade Vladimir Putin og den syriske leder, Bashar al-Assad, gøre som de vil.

»Han mener dybest set ikke, at det er USA’s problem, hvad der foregår i Syrien. Det vil gøre krigen endnu værre, og det vil sende endnu flere flygtninge til Europa«, siger Bond.

I det hele taget har Donald Trump en tendens til at være mere interesseret i sine modstandere end i sine allierede – i det omfang, han overhovedet er særlig interesseret i udenrigspolitik, mener Jeremy Shapiro fra ECFR.

Stor handelsaftale med EU vil dø

Det vil også få stærk indflydelse på USA’s handelspolitik, ikke mindst på den store frihandelsaftale kaldet TTIP, som EU er ved at forhandle om med amerikanerne.

Ganske vist har også Hillary Clinton udtalt sig kritisk om TTIP og andre handelsaftaler, men Trump afviser dem fuldstændig som direkte skadelige for amerikansk erhvervsliv.

Al erfaring viser, at en amerikansk præsident er nødt til at involvere sig stærkt i udenrigspolitikken. Det vil Trump også gøre

»Han vil stille umulige krav i forhandlingerne. I det øjeblik, Donald Trump tiltræder som præsident, er TTIP i realiteten død«, siger Shapiro.

Også USA's forpligtelser i forhold til den nye internationale klimaaftale fra Paris bliver nu kastet ud i uvished.

I så fald er det et stort problem for Europas egne ambitioner om at nedbringe udledningen af drivhusgasser og omstille sig til mere grøn energi.

Midt i bekymringen over de store omvæltninger, den nye amerikanske leder kan skabe i mange års transatlantisk samarbejde, er der også røster, der maner til ro.

DEBAT

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter valgtummelen vil Donald Trump komme til fornuft og omgive sig med eksperter, der fører en mere rationel udenrigs- og sikkerhedspolitik, siger de.

Men det tror Jeremy Shapiro ikke på.

»Det er en farlig, selvtilfreds holdning at indtage. Al erfaring viser, at en amerikansk præsident er nødt til at involvere sig stærkt i udenrigspolitikken. Det vil Trump også gøre, der er ingen grund til at tro andet«, siger han:

»Europa og Danmark må forberede sig på en amerikansk leder, der slet ikke har den samme tillid til de gamle alliancer. Det er rigtig dårlig nyt, ikke mindst for et lille, åbent og engageret land som Danmark«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden