Foto: Altaf Qadri/AP
Internationalt

Ugyldige pengesedler skaber kaos i Indien

Den indiske regering har besluttet, at to af landets mest benyttede pengesedler ikke længere er gyldige.

Internationalt

Jeres pengesedler kan ikke længere bruges.

Sådan lød meldingen pludselig fra Indiens premierminister, Narendra Modi, tirsdag aften lokal tid, og det har siden skabt kaos i Indiens gader.

For at bekæmpe korruption og sorte penge erklærede premierministeren, at to af Indiens mest brugte pengesedler med øjeblikkelig virkning er ugyldige. Sedlerne skal i stedet ombyttes til nye sedler.

Det fik landets befolkning til at strømme mod hæveautomaterne for at skaffe nogle gyldige penge, så de har noget at købe mad for. Og nu, fire dage efter beskeden, er der stadig kæmpe køer foran flere banker i Indiens store byer.

»Jeg er så vred over regeringens manglende planlægning, før der bliver taget sådan et stort skridt«, siger Raju Sundaram, en kontorassistent, der i over fire timer har stået i kø til en bank i det sydlige Delhi, skriver AP.

Raju Sundaram stod i samme kø både i går og i foregårs, hvor banken løb tør for penge, før det blev hans tur.

Det har været en kamp at skaffe mad til min familie, og min søn bliver nød til at sove på asfalten i nat

De lange køer har løbende skabt kaos, og ifølge AP modtog politiet i Delhi over 3.000 nødopkald om slagsmål fredag, da folk samledes i store klumper foran hæveautomaterne. Og slagsmålene fortsætter i dag, lørdag, hvor politiet har modtaget næsten 200 opkald i løbet af de første fire timer, efter bankerne åbnede.

»Min søn må sove på asfalten«

De pengesedler, der fremover er ugyldige, er den indiske 500 rupees-seddel og 1.000 rupees-seddel, der mere eller mindre svarer til henholdsvis 50 og 100 danske kroner. De to seddeltyper udgør omkring 85 procent af befolkningens kontanter, skriver BBC. Sedlerne skal ombyttes til nye 500 rupees og 2.000 rupees sedler, der har fået et anderledes udseende.

Beslutningen om at gøre pengesedlerne ugyldige kommer især til at gå udover dem, der ikke har en bankkonto, og i Indien gælder det en stor del af befolkningen. Ifølge tal fra regeringen er det kun cirka 1,5 procent af den indiske befolkning, der betaler skat, skriver Berlingske. Og da mange slet ikke har en bankkonto, er samfundet baseret på kontanter og ikke kreditkort.

Flere borgere er derfor allerede hårdt ramt af beslutningen om de nu ugyldige pengesedler. En landmand fortæller til BBC, at han har rejst næsten 80 km med sin kone og deres 10-årige søn, som lider af kræft. Familien havde medbragt 5.000 rupees til turen, men nu kan størstedelen af deres medbragte kontanter ikke længere bruges:

Det her er Indien, og alt kan ske, men det her er ikke fair. Regeringen skulle have tænkt på deres turister.

»Vi står over for nogle kæmpe problemer. Transportmidler og hoteller accepterer ikke længere vores 500 rupee sedler, og det er det eneste, vi har. Det har været en kamp at skaffe mad til min familie, og min søn bliver nød til at sove på asfalten i nat«, fortæller landmanden Mahavir Singh til BBC.

Rammer også turister

Mens en stor del af Indiens befolkning nu kæmper for at få ombyttet deres kontanter til sedler, der kan bruges, bliver turister i landet også ramt af den pludselige ændring. En italiensk kvinde, der har været i Indien i seks uger, står nu tilbage med en masse penge, hun ikke ved, hvad hun skal stille op med:

»Det her er Indien, og alt kan ske, men det her er ikke fair. Regeringen skulle have tænkt på deres turister. Jeg har 5.000 rupees, og jeg tager af sted fra Indien i aften. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre med mine penge. Det er frustrerende«, siger den italienske turist Chiara Rossi til BBC.

LÆS OGSÅ:

Ifølge Indiens premierminister, Narendra Modi, træder tiltaget i kraft for at bekæmpe korruption og sorte penge, som landet er præget af.

»På den ene side er vi det land, der oplever mest økonomisk vækst. På den anden side er vi placeret som nummer 100 på den globale korruptionsliste,« sagde Narendra Modi ifølge Berlingske, da han i en tv-tale tirsdag aften fortalte, at de to populære pengesedler ikke længere er gyldige.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce