Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Casual. Den altid afslappet klædte Stephen Bannon bliver en af de mest magtfulde skikkelser i den kommende Trump-regering
Foto: Evan Vucci/AP

Casual. Den altid afslappet klædte Stephen Bannon bliver en af de mest magtfulde skikkelser i den kommende Trump-regering

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Den farligste mand i amerikansk politik' bliver hjørnesten i Trumps Hvide Hus

Portræt: Stephen Bannon har styret en voksende medievirksomhed på højrefløjen. Nu får han direkte adgang til Det Ovale Værelse

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne artikel skal handle om Stephen Bannon, som Donald Trump i går udnævnte til kommende strategisk chef i det Hvide Hus. Her er han formelt ligestillet med den nye stabschef Reince Priebus og bliver således en af de mest magtfulde mennesker i den kommende Trump-regering.

Men vi begynder på en savanne i Afrika. Her holder honninggrævlingen til.

Den lille skabning fra mårfamilien kaldes det mest frygtløse dyr i verden. Det går gerne løs på kobraslanger, og selv løver er den nogle gange ikke bange for, selv om den kun er en 60-75 centimeter lang. De skarpe hjørnetænder kan sågar bide et skildpaddeskjold over, hvis det skulle være.

En video af en honninggrævling – på engelsk kaldet honey badger – gik viralt i 2011, og det skabte en populær vending: ’Honey Badger don’t give a shit’.

Tilbage til Stephen Bannon. På væggen på det fremadstormende højreorienterede medie ’Breitbart News’, som han har været bestyrelsesformand for i fire år, blev vendingen det officielle motto, og det er sådan, han ser sig selv og sin virksomhed. Altid frygtløs, altid i angreb.

De seneste år er Breitbart News nyhedssite brudt igennem som en ny favorit på den amerikanske højrefløj. Den tiltrækker især læsere fra den voksende yderste højrefløj, der mener, at Fox News er rykket for langt til venstre, og Donald Trump har fået enorm positiv dækning hos Bannons folk.

»Medierne er Prætorianergarden for den permanente politiske klasse«, sagde han med henvisning til den romerske livgarde, da han på Breitbart News egen radio selv interviewede Trump i vinter.

Yndlingsemnet for Breitbart News har været Hillary Clinton. Konspirationsteorierne om demokratens angiveligt skrantende helbred bliver for eksempel taget op, og hendes bånd til Wall Street er fast emne. En bog og film kaldet ’Clinton Cash’ fra sidste år havde Bannon som en af bagmændene, og selv New York Times bragte oplysninger om Bill Clintons forbindelser til en direktør for et mineselskab på forsiden

Donald Trump blev konfronteret med sine valgløfter i det amerikanske nyhedsprogram 60 Minutes. Kilde: Politiken/TV

Fokus på indvandrere

Et emne som flygtninge og indvandring fylder også tungt – tit med vinkler om mulige terrorsympatisører, der er blevet lukket ind i USA. Da debatten om uledsagede flygtningebørn blussede op sidste sommer, skete det efter historier på Breitbarts site.

'Politisk korrekthed beskytter muslimers voldtægtskultur', lyder et af sitets mest berygtede historier.

Da Bloomberg View sidste efter lavede et portræt af Stephe Bannon, blev han i overskriften tituleret »den farligste mand i amerikansk politik«. Donald Trump gentog prædikatet i den pressemeddelelse, der fulgte med udnævnelsen af Bannon til direktør i Trump-kampagnen i sommer.

I de amerikanske medier betegnes han også som »den eneste mere Trump’sk end Trump«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stephen Bannon voksede op i et demokratisk hjem, men hans indtryk af den flåde, han tjente i slutningen af 1970’erne, gjorde ham skuffet over præsident Jimmy Carter og i stedet blev han fan af Ronald Reagan.

Med en MBA fra Harvard University blev han ansat i investeringsbanken Goldman Sachs, men han blev så forarget over livet på Wall Street, at han blev en arg kritiker af de store investeringsbanker.

Penge fra 'Seinfeld'

Sammen med tidligere kolleger begyndte han i stedet at investere i medierne, og en af de største handler gav ham en andel i 'Seinfeld', som blev en af de største tv-succeser nogensinde.

Senere begyndte han at producere film. I 2004 kom ’In the Face of the Evil’ om Ronald Reagan, og tre år efter John McCain og Sarah Palins nederlag ved præsidentvalget i 2008 kom ’Undefeated’ om Palin.

Imens blev Breitbart News startet af Bannons gode bekendte Andrew Breitbart. Sitet fik især opmærksomhed, da det i 2010 kunne vise en videooptagelse af en sort ansat i Landbrugsministeriet, som tilsyneladende promoverede omvendt racisme.

Vedkommende blev fyret, inden det kom frem, at videoen var groft manipuleret, og hun faktisk havde sagt det modsatte. Breitbart News gjorde dog comeback, da de opfangede nøgenbilleder fra kongresmedlem Anthony Weiner.

Sitet stod over for en relancering i 2012, da Andrew Breitbart pludselig omkom efter en hjertefejl. Stephe Bannon tog over, og med honninggrævlingen som forbillede har sitet kæmpet sig frem til en markant plads på den amerikanske højrefløj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I august gjorde Trump Brannon til direktør og rådgiver i Donald Trumps kampagnen. Sammen med kampagnechef Kellyanne Conway får han store dele af æren for at have ført Trump-kampagnen fra sammenbruddets rand til den største sensation i nyere amerikansk politik.

Bannon har trukket sig som formand for Breitbart News, og træder ind i sin nye rolle som toprådgiver i Det Hvide Hus, når Trump 20. januar 2017 indsættes som præsident. Udnævnelsen af den kontroversielle mediemand har allerede skabt ramaskrig blandt demokrater, der kalder Bannon racist og tilhænger af hvides overherredømme. Men også i moderate republikanske kredse.

»Den racistiske, fascistiske yderste højrefløj er nu tilstede få skridt fra Det Ovale Værelse. Være meget årvågne, Amerika«, skriver den republikanske strateg John Weaver, der var kampagnechef for Ohio-guvernør John Kasich under sidste års primærvalg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden