I de første dage af krigen bombede USA Talebans stillinger med B-52-bombefly.
Foto: USAF/AFP

I de første dage af krigen bombede USA Talebans stillinger med B-52-bombefly.

fakta

Krigen mod Taleban - 2001-2002

fakta

Krigen i Afghanistan dag for dag:

20. september 2001: Præsident Bush erklærer, at »enten er I med os – eller også er I med terroristerne« (Bush-doktrinen).

7. oktober: USA indleder krigen mod Talebanstyret i Afghanistan.

19. oktober: 200 amerikanske specialstyrker kastes ned med faldskærm som de første i landkrigen mod Taleban.

13. november: Nordalliancen indtager Afghanistans hovedstad Kabul.

5. december: Statsminister Anders Fogh Rasmussen oplyser, at Danmark vil tilbyde USA fly og specialtropper til Afghanistan.

5. december: Fire afghanske stammer enes om en midlertidig regering ledet af Hamid Karzai, en moderat pashtunleder.

14. december: Et stort flertal i Folketinget på nær SF, Enhedslisten og socialdemokraterne Thomas Adelskov og Lissa Mathiasen stemmer for B 37 – ’dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan. Styrkebidraget består af specialstyrker, et C-130-transportfly og fire F-16-jagere.

16. december: Koalitionen vinder slaget om Tora Bora-bjergenes huler, der har været Talebans stærkeste stilling.

8. januar 2002: Amerikanske specialstyrker assisterer et luftangreb, der dræber mere end 1.300 talebanere.

9. januar 2002: 102 danske specialtropper tager til Camp Mjølner i Afghanistan.

Medio januar 2002: Forsvarsministeriet beslutter, at de danske styrker i Afghanistan kan overlade fanger til de amerikanske soldater.

11. januar 2002: USA begynder at overføre fanger fra Afghanistan til Guantánamo-basen på Cuba. Blandt de tilbageholdte er en dansk statsborger. USA lader forstå, at de kun vil respektere principperne i Geneve-konventionen – krigens love. Fangerne tilbageholdes som 'ulovlige kombattanter'.

17.-18. januar 2002: En dansk tolk er udlånt til amerikanernes forhørscenter i Kandahar og han påstår senere, at han overværede mishandling af fanger.

18. januar 2002: I et notat til udenrigsministeren vurderer Juridisk Tjeneste i Udenrigsministeriet, at alle fanger har krav på beskyttelse efter Geneve-konventionerne.

22. januar 2002: Første spørgsmål i Folketinget om USA’s behandling af fanger fra Afghanistan. Udenrigsministeren oplyser, at en dansk statsborger er taget til fange i Afghanistan.

8. februar 2002: Den danske fange i Afghanistan bliver overført til Guantanamo. Røde Kors kritiserer USA for ikke at give de tilbageholdte status som krigsfanger.

14. februar 2002: Danske specialstyrker medvirker, ifølge den øverstkommanderende for koalitionens specialstyrker i Afghanistan, Robert Howard, i tilfangetagelsen af den højtstående talebanleder, mullah Khairullah Kahirkhawa. Danske specialstyrker afviser, at de tog den omtalte talebanleder til fange. Ifølge Amnesty International blev Kahirkhawa pågrebet i Pakistan af landets sikkerhedsstyrker.

28. februar 2002: Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) er med en delegation i Afghanistan.

1. marts 2002: Ca. 2.000 koalitionssoldater, heriblandt og danske, indsættes i Operation Anaconda, der har til formål at bekæmpe taleban- og al-Qaeda-krigere i Pakitia-provinsen.

6. marts 2002: Tre danske og to tyske ingeniørsoldater bliver dræbt, da det missil de skal bortsprænge pludselig eksploderer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

17.-18. marts 2002: Aktion AQ058, hvor danske soldater tager 31 fanger og overdrager dem til det amerikanske afhøringscenter i Kandahar. Alle løslades efter tre-fire dage og fortæller om mishandling.

18. marts 2002: Operation ’Anaconda’ erklæres for afsluttet. Otte amerikanere og én australier bliver dræbt under operationen, hvor det vurderes, at taleban mistede mere end 650 soldater.

2. maj 2002: Operation ’Snipe’ indledes med ca. 1.000 koalitionssoldater. I løbet af de to uger operationen varer, registreres ingen større kamphandlinger, men de britisk ledede styrker finder betydelige mængder våben og ammunition.

17. maj 2002: Operation ’Condor’ indledes i Afghanistan for at yde støtte til en australsk ledet patrulje, der er i kamp mod al-Qaeda og talebanstyrker.

26. juni 2002: Forsvarskommandoen bekræfter, at alle danske specialstyrker er tilbage i Danmark.

Primo oktober 2002: Danske jagerfly deltager i krigen i Afghanistan fra deres base i Kirgisistan. Indledende problemer med at opnå flyvetilladelse gør, at flyene de første uger må blive på jorden. 150 mand fra flyvevåbnet er sendt til Kirgisistan.

31. december 2002: FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, vurderer, at knap 2 mio. flygtede afghanere er vendt tilbage til landet i løbet af 2002. Samtidig er 750.000 af de internt fordrevne blevet repatrieret.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden