Lech Kaczynski var kendt for at have hang til populisme og en direkte kanal til den polske patriotisme. Her ses han til en mindehøjtidelighed i Tjekkiet i januar 2010.
Foto: PETR DAVID JOSEK/AP

Lech Kaczynski var kendt for at have hang til populisme og en direkte kanal til den polske patriotisme. Her ses han til en mindehøjtidelighed i Tjekkiet i januar 2010.

fakta

Portræt: Nej til homoparader - ja til dødsstraf

Den afdøde polske præsident var en bramfri og konservativ politiker.

fakta

En nationalistisk præsident, der ikke var bange for at meddele sine kontroversielle og konservative holdninger.

Sådan lyder vurderingen mange steder af den nu afdøde polske præsident, Lech Kaczynski, der omkom, da han styrtede ned med præsidentflyet i Rusland i dag.

Som borgmester for Warszawa var Lech Kaczynski således med til at forbyde to homoseksuelles parader, samtidig med at han ytrede ønsker om at genindføre dødsstraf.

Den afdøde præsident er den ene af to enæggede tvillinger, hvis små buttede kroppe og runde ansigter kun adskilles ved enkelte modersmærker.

LÆS ARTIKEL

Lavede undergrundsarbejde Før dannelsen af brødrenes eget parti arbejdede de i slutningen af 1970’erne på at modarbejde det kommunistiske styre.

Deres undergrundsarbejde for fagforbundet Solidaritet førte blandt andet til, at Lech Kaczynski i 1981 blev anholdt sammen med andre aktivister.

Jaroslaw slap dog for interneringen, fordi politiet troede, at to mænd med samme efternavn og samme følelsdato - 18.6.1949 - måtte være en fejl.

Holdt uden for magten
Men da lederen af Solidaritet, Lech Walesa blev Polens første demokratiske præsident i 1989 blev tvillingerne imidlertidig holdt uden for den centrale magt efter flere konflikter i partiet.

Da Solidaritetspartiet brød sammen i 1992 betalte Lech Kaczynski således tilbage, da han beskyldte Lech Walesa for at samarbejde med den kommunistiske efterretningstjeneste og krævede hans afgang.

Walesa har siden kunnet bevise, at beskyldningerne ikke havde noget på sig.

»De er begge gode til at destruere, så jeg vil tage dem med igen, hvis jeg skulle lave endnu en revolution. Men de magter ikke at skabe noget«, sagde den polske legende Walesa dengang om brødrene.

Først i 2001 kunne brødrene danne lov og retfærdighedspartiet PiS, og i 2002 lykkedes det Lech Kaczynski at vinde borgmesterposten i Warszawa.

LÆS ARTIKEL

Ville genrejse Polen

Derfra steg brødrenes popularitet stødt. En popularitet, der byggede på en genrejsning af den nationale stolthed efter kommunismens fald.

I 2005 kunne brødene dele landets magt imellem sig, da Lech Kaczynski indtog præsidentposten og broderen Jaroslaw blev premierminister.

Jaroslaw måtte dog give magten videre, da han i 2007 blev slået af den mere EU-venlige Donald Tusk.

Kilder: BBC og Infomedia.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce