Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidslinje: Krigen om Kosovo

Konflikten mellem serbere og albanere har dybe rødder og er stadig uløst.

fakta
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både serbere og albanere hævder at have de historiske rettigheder til Kosovo.

Serb

ere kom til området i det 7. århundrede, og Kosovo blev centrum for det serbiske imperium. Mange serbere opfatter Kosovo som nationens vugge.

I 1389 tabte de serbiske styrker til det Osmanniske Rige, hvorefter tyrkere og albanere i stort tal indvandrede. Siden slutningen af 1800-tallet har etniske albanere været i flertal.

Efter Anden Verdenskrig blev Kosovo en autonom provins i Serbien i Jugoslavien.

Etnisk udrensning

 • 1980’erne Etniske albanere begyndte en kamp for løsrivelse. I 1989 svarede den serbiske leder, Slobodan Milosevic, igen ved at fjerne dens autonome status. Albanerne optrappede på sine side ved at danne Kosovos befrielseshær, UCK, og indlede en væbnet opstand.
 • 1998 Slobodan Milosevic begyndte en uhørt brutal nedkæmpelse af oprøret. Omfattende massakrer drev skønsmæssigt 800.000 albanere på flugt. Målet var en ’etnisk udrensning’ af albanerne.

Nato bomber

 • 1999 I marts greb Nato ind med en bombekampagne, der ikke blot var vendt mod de serbiske styrker i Kosovo, men også regeringsbygninger og infrastruktur i selve Serbien. Efter tre måneders intenst bombardement måtte Milosevic trække sine styrker ud af Kosovo. Området kom under international administration.
 • 2004 Voldsomme uroligheder, der kostede 19 mennesker livet, udbrød. De værste kampe fandt sted i den delte by Mitrovica.

Selvstændig stat

 • 2008 Kosovos parlament udråbte en selvstændig stat. Over 100 lande, herunder Danmark, har anerkendt landet, men Serbien og 5 EU-lande kan ikke anerkende Kosovo. Samme år åbnede Eulex, EU’s mission i Kosovo, der har ansvar for at efterforske og afgøre sager om krigsforbrydelser, organiseret kriminalitet og korruption i det politiske system.
 • 2013 Serbien og Kosovo indgik en aftale om normalisering af relationerne. Aftalen åbner for praktisk samarbejde og baner vej for, at begge lande kan forhandle medlemskab af EU. Serbien anerkender stadig ikke Kosovo.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden