Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det canadiske politi har offentliggjort. Her fortæller de om hans rute. Kilde: AP.

fakta
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fakta: Soloterrorister på stribe

Enegængere bag simple angreb vil i stigende grad stå bag terrorhandlingerne, advarer forskere.

fakta
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De store, omfattende terroraktioner er slagkraftige, men svære at organisere og vanskelige at sikre mod at blive afsløret af antiterrormyndighederne.

Det er en af grundene til, at militante muslimer i stadigt højere grad koncentrerer sig om mindre angreb, der er lettere at gennemføre og stadigt kan så frygt i de vestlige befolkninger.

Sådan lyder advarselerne fra terrorforskere, som råder myndighederne til at være forberedte på islamistangreb, begået af soloterrorister.

Soldaterdrab i London

Et teknisk set simpelt angreb i 2013 illustrerer metodens effektivitet. Her slog to muslimske konvertitter en soldat ihjel på åben gade i Londonbydelen Woolwich. De kørte ham ned tæt ved indgangen til en kaserne, inden de sprang ud af deres bil og skar halsen over på offeret.

Derefter stillede de sig op med deres blodtilsølede slagterøkser og sagde til de rystede tilskuere, at de med drabet havde reageret mod Storbritanniens militære aktioner i lande som Afghanistan og Irak og dermed landets drab på muslimer.

Her er en liste over såkaldte 'ensom ulv'-angreb, hvor enegængere på egen hånd slår til mod mål i Vesten.

14. februar 2015: En ung palæstinensisk-dansk mand åbner ild mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Her deltager bl.a. den terrortruede svenske kunstner Lars Vilks i et møde om ytringsfrihed. En person dør af de skudsalver, gerningsmanden affyrer på stedet, der var fyldt med betjente og PET-livvagter. Alligevel undslipper gerningsmanden. Kort efter midnat slår han til igen og dræber en vagt for øjnene af to betjente ved synagogen i Krystalgade, hvorefter han atter slipper væk. Han findes og dør under en ildkamp med politiet nogle timer senere på Nørrebro.

REKONSTRUKTION

15. december 2014: En 50-årig indvandrer fra Iran går ind på en cafe i Sydney og tager 17 kunder og ansatte som gidsler. Han hænger et islamistisk flag op i cafevinduerne og forlanger at komme til at tale med Australiens premierminister. Efter 16 timers gidseltagning skyder han mod gidslerne, da flere af dem forsøger at stikke af. To gidsler bliver slået ihjel og flere såres. Hændelsen får politiet til at trænge ind og skyde gerningsmanden.

24. oktober 2014: To politifolk i New York i USA kvæstes, da de sammen med et par kolleger stillede op til fotografering og uden varsel blev angrebet bagfra af en amerikansk muslim, der huggede løs på dem med en økse. Hans angreb blev standset af en byge af skud, der kostede ham livet.

LÆS MERE

22. oktober 2014: En 32-årig muslim skyder mod to æresvagter ved et mindesmærke for Canadas faldne soldater i hovedstaden Ottawa. Den ene af de to æresvagter bliver slået ihjel. Derefter trænger gerningsmanden ind i landets parlament, hvor han dræbes under en voldsom ildkamp med politiet og sikkerhedsvagterne.

LÆS ARTIKEL

20. oktober 2014: En 25-årig canadisk muslim kører to soldater ned foran et supermarked nær en kaserne i Quebec. Den ene soldat dør. Efterfølgende forsøger angriberen at stikke af, men hans bil forulykker under en politijagt. Da han stiger ud af den havarerede bil med en kniv, bliver han dræbt af betjentene.

LÆS MERE

24. maj 2014: Flere mennesker skydes ned ved indgangen til Det Jødiske Museum i Bruxelles i Belgien. Angriberen, en 29-årig fransk-algierer, har tilsyneladende kort forinden kæmpet med jihadister i Syrien og havde materiale fra Islamisk Stat på sig ved anholdelsen kort efter i Marseilles.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. februar 2013: Forfattereren Lars Hedegard forsøges myrdet ved sit hjem på Frederiksberg tilsyneladende på grund af sine islamkritiske holdninger. Den formodede gerningsmand, en dansker med libanesisk baggrund, anholdes senere i Tyrkiet, hvorfra han kræves udleveret til retsforfølgelse. Men efter flere måneders varetægtsfængsling løslod tyrkerne den mordforsøgsmistænkte mand - en frigivelse, der kan hænge sammen med en gidselhandel med Islamisk Stat.

LÆS ARTIKEL

Marts 2012: Den 23-årige algerisk-franske Mohamed Merah gennemfører en række angreb omkring den sydfranske storby Toulouse. Først dræbte han tre soldater, som han lokkede til møder ved at sætte en brugt scooter til salg i annoncer. Til sidste kørte han op til en jødisk skole, hvor han myrdede en lærer og tre små børn. Han dør for egen hånd, da politiet finder frem til hans skjulested, en lejlighed i byen.

FORLØB

10. september 2010: En tjetjensk-belgisk mand kommer til skade, da en bombe, han er ved at samle, eksploderer på et hotel ved Nørreport i København. Han forsøger at stikke af, men anholdes i Ørstedsparken. Manden viser sig at have gemt bombemanualer, sprængstofopskrifter og jihadvideoer i Belgien. Han får 12 års fængsel for terrorforsøget.

1. januar 2010: En 30-årig somalier trænger ind i avistegneren Kurt Westergards hjem i Århus med en økse. Han får ikke ram på det tiltænkte mål, der forskanser sig i boligen og tilkalder politiet. Da de første betjente kommer til stedet forsøger gerningsmanden at få ram på dem, men såres af skud. Han idømmes ti års fængsel og udvisning for angrebet.

LÆS MERE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

2. november 2005: Den islamistkritiske filminstruktør Theo van Gogh stikkes ihjel på åben gade i Amsterdam. Gerningsmanden, en islamist med marokkanske rødder, forsøger senere at angribe tilkaldte politibetjente, men såres af skud. Han får livstid for mordet og erklærer efter dommen, at han er rede til atter at slå ihjel for islam.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden